L’escultura del cavall d’estil neoclàssic que hi ha davant la façana de l’edifici de la Fundació Pla i Armengol, al Guinardó, ha tornat a ser vandalitzada. El monument s’havia instal·lat una altra vegada feia poc més d’un any i era una rèplica de l’original, de pedra, que s’havia tret l’any 2021 pels actes vandàlics que patia.
L’Ajuntament de Barcelona ha hagut de retirar la figura, ja que els ancoratges s’havien malmès de forma que el monument quedava inestable. Ara, la direcció de Serveis d’Arquitectura Urbana i Patrimoni s’encarregarà de restaurar-la.
Un element simbòlic
L’escultura de nova creació, que està feta amb un material antivandàlic molt resistent, va tenir un cost de 39.000 euros i fins ara no havia patit cap desperfecte. Tot i no tenir un valor artístic rellevant, el monument és un element simbòlic, que dona sentit al caràcter patrimonial de l’espai. A més és una forma d’homenatjar el cavall com a font de matèria primera dels medicaments que es produïen als laboratoris de la finca a principis del segle XX per combatre la tuberculosi.
Jardins amb elements patrimonials
Els Jardins de Pla i Armengol es van inaugurar el desembre del 2019 i tenen una extensió de més de 36.000 metres quadrats. El seu centre neuràlgic és la casa, que acull el Museu del Moble, i els jardins noucentistes de l’antic Institut Ravetllat-Pla, que inclou un conjunt d’escultures repartides pels jardins, safareigs i pèrgoles. Entre aquestes obres destaca la font de la Venus de Fréjus, d’Adolf Florensa; el monument al doctor Ramon Pla i Armengol; una estàtua de sàtirs i una còpia de la Nimfa de la Petxina, d’Antoine Coysevox.