Al barri de la Ribera trobem la Casa Gispert, una botiga de productes colonials i fruita seca que presenta i tracta el producte com quan es va obrir el 1851.
La botiga d’aliments més antiga de la Ribera
Al carrer dels Sombrerers número 23, hi ha Casa Gispert, la botiga d’alimentació més antiga del barri de la Ribera. La va fundar el 1851 un metge de Centelles, en Josep Gispert. Al principi era un negoci de fruites colonials, és a dir, de tots aquells productes naturals que venien de les antigues colònies espanyoles, com ara espècies: vainilla, canyella, cafè, cacau… Sembla que Gispert hauria arribat al Born i, en comprovar que aquest era un model de negoci d’èxit, en va obrir un pensant en els seus fills. Des del primer moment, es va especialitzar en la torrefacció de cafè i de fruita seca.
Mobiliari original
Amb els anys, el negoci va passar de mà en mà, d’una generació a una altra. L’actual botiga conserva el mobiliari de la primera època. El taulell està fet de fusta de noguera negra. Els calaixos de la part alta, on abans s’hi guardaven espècies, es mantenen intactes. Hi ha exposats estris per pesar sacs, que avui han de tenir un pes màxim, però que abans podien arribar a pesar fins a 150 quilos. A un altre moble hi ha un cartell de fusta on s’hi pot llegir “Depósito de azafrán”, fe de la seva antiga funció. Precisament, Josep Gispert era conegut per tenir safrà de gran qualitat i l’actual negoci manté aquesta tradició.
A més del mobiliari, la botiga encara utilitza el forn original. És un forn de disseny romà, perquè el foc no és a sota, sinó en un lateral. La fruita es posa dins un cilindre foradat que fa voltes mentre es torra. Això fa el procés més lent, però de més qualitat. L’ametlla, per exemple, es torra en dues hores i mitja. El procés de torrefacció es fa amb fusta d’alzina i a la vista dels clients. S’aconsegueix un torrat lleuger però cruixent, amb notes de fusta i fumat, característic del lloc. La Casa Gispert va guanyar un premi internacional per tenir la millor fruita torrada d’Europa.
Casa Gispert és coneguda per l’ametlla i l’avellana, però també hi torren festucs, cacauets, macadàmies, anacards, etc. Els fan amb closca i sense closca, salats i sense sal… de totes les maneres! També han incorporat nous productes, com la fruita seca amb xocolata, torrons, melmelades o olis d’oliva.
La clientela ha canviat amb els anys, i ara hi ha una barreja de gent del barri de tota la vida, persones d’altres barris i força turistes.