L’ala dreta de l’Institut Vall d’Hebron es dedicarà el curs vinent a graus de formació professional relacionats amb el món sanitari. Com a centre especialitzat tindrà “complicitats i sinergies” amb l’Hospital Vall d’Hebron, de manera que els alumnes tinguin més possibilitats de treballar-hi un cop acabats els estudis. “Si ja hi són presents al llarg de la formació, tindran més visibilitat a l’hora de buscar feina“, explica Gemma Vergés, directora d’ensenyaments postobligatoris del Consorci d’Educació.

La implementació d’aquesta formació especialitzada, però, suposa canvis en l’oferta educativa actual. D’una banda, s’extingirà progressivament l’ESO, que, de fet, aquest any ja no ha obert matrícula. “No té sentit tenir en un mateix centre alumnes tan joves amb els estudiants de graus. Per a secundària obligatòria hi haurà l’Institut Vallcarca”, apunta Vergés. També es traslladaran alguns graus d’administració cap a un nou institut de formació empresarial que properament s’anunciarà. I, en canvi, es mantindrà el batxillerat, excepte l’artístic.

El professorat de l’Institut Vall d’Hebron denuncia “improvisació”

La reacció de l’Assemblea de Professorat de l’Institut Vall d’Hebron de Barcelona a aquests canvis no ha estat positiva. Denuncien “improvisació” del Consorci d’Educació de Barcelona i la conselleria d’Educació en l’aplicació del Pla director d’FP 2030. Diuen que la mesura no disposa del consens necessari i que en aquest centre s’ha actuat amb “manca de transparència” i “precipitació”, unes crítiques que el Consorci rebat assegurant que els canvis s’han treballat amb els agents implicats. 

Crear centres d’FP especialitzats, l’objectiu

Tot plegat s’engloba en l’estratègia del Consorci d’Educació de crear centres potents i especialitzats, situats en contacte directe amb el sector en qüestió. Ara per ara en són exemple l’Institut de Logística, situat al Port de Barcelona; l’Institut de l’Esport de Barcelona, amb seu a Montjuïc, i l’Institut de Tecnologies de la Informació, a l’entorn del 22@.

De cara al curs 2024-25 hi ha tres nous instituts d’FP especialitzats previstos. El de la Vall d’Hebron serà un. Els altres seran el de la Guineueta —que se centrarà en l’àmbit de la seguretat, mobilitat i emergències— i el nou institut de formació empresarial.