borrasca louis catalunya barcelona

Aquest dimecres ha estat anomenada la borrasca Louis pel servei meteorològic francès (Meteofrance). Es tracta d’una potentíssima borrasca atlàntica que escombrarà totalment la massa d’aire extraordinàriament càlid que tenim i ens tornarà al que ens toca: l’hivern.

Més de 20 ºC abans de la borrasca Louis a Catalunya

L’avançada de la borrasca Louis arribarà a Catalunya en forma de vent de ponent i garbí que el que comportarà serà un dijous molt càlid.

Aquest vent reescalfat podrà disparar de nou les màximes per damunt dels 20 ºC a moltes comarques, especialment del prelitoral i de Girona, on es podrien fregar els 25 ºC. A Barcelona es podran tocar els 20 ºC a la part alta de la ciutat i se superaran amb molta facilitat al Vallès.

Darreres hores de temperatura desfermada i més pròpia de finals d’abril, que acabaran amb un front que ens creuarà de matinada.

Un front obrirà les portes de l’hivern

El pas del front, associat a la borrasca Louis, comportarà una nit i matinada de divendres de canvi. Malauradament, no s’espera gran activitat pel que fa a les precipitacions.

A hores d’ara el canvi va encaminat cap a una nevada com a molt moderada al vessant nord dels Pirineus (on es podrien acumular fins a 10 cm), alguns ruixats esquitxats de forma irregular per la resta del territori i xàfecs que, de matinada o a primera hora de divendres, podran tenir certa entitat al sud de la Costa Brava i la costa de Barcelona, on el rebuf pot deixar alguns registres una mica més destacables.

L’enfortiment del vent serà el gran protagonista a gairebé tot arreu.

L’hivern arriba i es vol quedar amb nosaltres

Així, amb el pas del front i la posterior entrada de la tramuntana i el mestral, s’obrirà la porta a una massa d’aire clarament més freda que la que hem tingut gairebé de forma perpètua tot aquest mes de febrer.

Els mapes anuncien un descens brusc i contundent de la temperatura per a aquest divendres, amb màximes que seran entre 6 i 10 ºC més baixes que aquest dijous, especialment del prelitoral cap a muntanya, on la variació pot arribar a superar els 10 ºC.

Es tractarà d’un descens que amb molta probabilitat tindrà continuïtat els propers dies i mantindrà els valors de temperatura ja en uns barems molt més d’acord amb el que seria habitual per a aquestes dates.

Tot fa pensar en un darrer tram de febrer amb temperatures del tot normalitzades o, fins i tot en alguns moments, lleugerament per sota. Cap onada de fred ni cap fredorada contundent, però al cap i a la fi la tornada de l’hivern, absent del tot des de mitjans de gener.

La pluja general continua sense aparèixer als mapes

El retorn del fred queda, per tant, garantit del tot. El vent es reforçarà notablement els propers dies a gairebé tot arreu i amb cops que, a Barcelona, ja podran superar els 50-60 km/h aquest mateix divendres.

Seran sense cap mena de dubte els grans protagonistes dels propers dies: fred i vent. La neu anirà fent acte de presència als Pirineus, però d’una forma més aviat modesta, si més no fins diumenge.

I, malauradament, a la resta del territori, rampoines o, en el millor dels casos, alguns xàfecs irregulars.

Els mapes del temps continuen apuntant situacions de caire atlàntic per als propers dies i no hi ha manera de veure un episodi clar de pluja general ni a curt ni a mitjà termini.

La borrasca Monica, la setmana vinent

Per acabar-ho d’adobar, treu el nas la que podria ser la borrasca Monica, que també ens pot afectar durant el primer tram de la setmana vinent.

Tot i que encara hi ha un alt grau d’incertesa en el recorregut final d’aquesta borrasca, també sembla una situació atlàntica que portarà més vent que no pas altre cosa a casa nostra. Podria nevar amb més insistència als Pirineus, sí. S’obriria la porta a més ruixats o, com a mínim, a una situació més dinàmica a la resta de comarques. Però, de nou, el trajecte més probable ens deixaria fora de la pluja general i abundant que tant necessitem a casa nostra.

Si més no, farà hivern. Tota una victòria després de tants dies sense tenir-ne notícies.