any bixest traspas 2024 que es

Saps que aquest 2024 és un any bixest, o també conegut com a any de traspàs? Enguany se suma un dia al calendari i tindrà 366 dies. Aquesta jornada addicional se suma al mes de febrer, que en lloc de tenir 28 dies en tindrà 29. Aquest fenomen també es coneix com a any bissextil i passa un cop cada quatre anys. Et descobrim què és i per què es produeix aquest canvi al calendari.

Any bixest o de traspàs: per què existeix?

El calendari gregorià, el que tenim nosaltres, estableix que un any natural són 365 dies. El moviment de translació de la Terra, en canvi, és més llarg i dura 365 dies i gairebé 6 hores. Sumades aquestes hores de més durant quatre anys donen com a resultat gairebé un dia, que és el que s’afegeix al calendari els anys bixest o de traspàs.

Quan es va introduir el 29 de febrer al calendari?

Segons l’Ajuntament de Barcelona, els egipcis ja tenien un any de traspàs cada quatre. Amb l’arribada de Juli Cèsar a Egipte, els romans van adoptar la idea d’introduir un dia més per compensar el calendari solar amb el romà. Van establir que seria al febrer, concretament el dia 24.

El 1582, el papa Gregori XIII va adoptar alguns canvis del calendari julià i va traslladar el dia addicional al 29 de febrer. Neix així el calendari gregorià, que també suma un dia més cada quatre anys, a excepció dels anys múltiples de 100 que no ho fan. En canvi, sí que són bixest els múltiples de 400. Per tant, el 1900 (múltiple de 100), no va tenir un dia més, però el 2000 (múltiple de 400) i el 2020, sí.