L’edifici número 84 del carrer de Tarragona, a la Nova Esquerra de l’Eixample, s’ha convertit, diu el veïnat, pràcticament en un hotel. Per una escletxa administrativa, la propietat va obtenir llicències turístiques per als 120 pisos del bloc. Malgrat que més endavant l’Ajuntament de Barcelona va anunciar que en revocava gairebé 80, els llogaters que encara hi són ja han de conviure amb força turistes amunt i avall. Al ‘bàsics’ els hem preguntat com és viure amb aquesta realitat.
Melanie Andrada, veïna de l’edifici, afirma que actualment 33 habitatges ja són d’ús turístic i hi ha activitat cada dia. “Són entre quatre i sis per pis, a vegades sumen més que nosaltres”, apunta. Andrada afegeix que “això no constava al contracte, jo no sabia que viuria en un hotel”, i denuncia que no hi ha ningú que es faci responsable de les molèsties que els puguin ocasionar. Mari Carmen Suárez, també veïna, relata que “els ascensors s’espatllen constantment” perquè s’utilitzen amb més freqüència i Enric Núñez, veí de 81 anys, recalca que fan soroll a altes hores de la matinada.
A més, fa poques setmanes l’Enric va trobar-se el tendal del pati interior ple de vòmit provinent d’un dels pisos dedicats al turisme. A banda dels 33 habitatges, n’hi ha tres més en procés de reforma i, segons diu ell, les obres són molt molestes. “La meva dona treballa dos dies a casa i li és impossible”, explica. La Mari Carmen es mostra escèptica sobre les 78 llicències revocades: “Veiem com es continuen fent treballs als pisos que es buiden”, assegura.
“Amb 86 anys, on vaig? On vaig?”
Els inquilins que queden ja saben que quan els venci el contracte de lloguer hauran de marxar perquè així els ho ha comunicat la propietat, la Immobiliària Gallardo. El de l’Enric finalitzarà el 2028, quan tindrà 86 anys, i això li preocupa: “On vaig? Jo continuaré lluitant fins que, lògicament, el meu cos pugui suportar-ho”, sentencia. I tots pensen el mateix. Per a la Melanie, ara és moment de fer pinya i “no permetre que sigui tan fàcil fer-nos fora”. Critiquen que els propietaris no volen negociar i reclamen al consistori i a la Generalitat que els ajudin a resoldre la problemàtica i puguin quedar-se.
El Sindicat d’Habitatge de l’Eixample els acompanya en el procés i denuncia que, malauradament, no és l’únic cas d’aquest tipus que hi ha a la ciutat.