La casa modernista situada al carrer de Ríos Rosas, 36, ha estat l’última a anar a terra a Sarrià – Sant Gervasi. El 20 de desembre els veïns van passar per aquest carrer del Farró i es van adonar que ja no hi era. L’edifici desaparegut es va acabar de construir l’any 1925 i l’any que ve s’hauria convertit en centenari, però no hi ha pogut arribar. Els veïns demanen, juntament amb SOS Monuments, que l’Ajuntament revisi el catàleg de manera urgent per evitar perdre més edificis amb valor patrimonial.
Alguns veïns es van adreçar al consistori per demanar explicacions. “La resposta de l’Ajuntament va ser: ‘Nosaltres hem complert la normativa en autoritzar això'”, explica Araceli Vilarrasa, veïna del Farró. “S’ha complert la normativa, però això és una barrabassada, alguna cosa falla. Hem d’actuar al catàleg i canviar-ne els criteris, perquè això no ens pot tornar a passar”, conclou.
Des de SOS Monuments també ho reivindiquen: “Quan nosaltres demanem una revisió del catàleg sempre ens expliquen les dificultats que hi ha”, explica la Maria Cruz Santos, membre de l’entitat, “però les coses van passant, vas perdent ara una casa ara l’altra, i al final et quedes absolutament sense res, perquè no les podem recuperar” lamenta. “Aquestes casetes eren d’estil modernista, no de la mateixa qualitat que el modernisme del passeig de Gràcia, però també tenien un valor patrimonial” afegeix.
Degoteig d’enderrocs a Sarrià – Sant Gervasi
La pèrdua de cases antigues és constant al districte. L’agost del 2020 va ser la Casa Jover, a la plaça d’Adrià. Un any després van tirar la Flor de Maig, de Galvany, on encara hi ha el solar buit tres anys després, i l’octubre del 2021 es va enderrocar parcialment la Torre Paula Canalejo. El gener del 2023, una altra: la glorieta de Vil·la Maria a Vallvidrera.
La pèrdua de patrimoni no s’atura, tot i endurir la normativa
L’any 2022 l’Ajuntament va endurir la normativa per enderrocar edificis, amb la modificació de l’ORPIMO. El nou reglament obliga a tramitar una llicència per poder enderrocar i també a presentar un informe vinculat a la memòria històrica de l’immoble per avaluar si té valor patrimonial. Fins llavors només calia un comunicat diferit per enderrocar un edifici no protegit. Amb la modificació, en cas de detectar que la finca és rellevant, l’Ajuntament podria iniciar els tràmits per incloure-la al catàleg i suspendre la llicència sol·licitada.
Per altra banda, l’any 2023 el consistori va aprovar una mesura de govern per actualitzar el catàleg i va protegir alguns edificis més de la ciutat, com ara la torre Paula Canalejo al Putxet, un edifici que ja s’havia demolit parcialment dos anys abans. Actualment, el consistori està treballant per protegir més elements i els veïns del Farró demanen que es tingui en compte l’estudi de paisatge urbà que va fer el mateix Ajuntament al barri l’any 2018 i que ja recollia els elements que s’haurien de preservar.
Tot i les mesures preses pel consistori, però, la pèrdua de patrimoni no s’atura. “Hi ha moltes cases, com la del carrer dels Ríos Rosas, que estan en risc. Quan se’n desocupa una, ja saps que algú està pensant a vendre-s’ho com a solar” denuncia Vilarrasa.
L’Ajuntament ha explicat a betevé que, per al solar on hi havia la casa modernista de Ríos Rosas, ja hi ha una llicència d’obra demanada per construir habitatge. L’edifici tindrà l’altura que marca la normativa: planta baixa, altell i dues plantes.