El proper dilluns, 12 de febrer, comença una tala d’arbres als boscos de la zona de l’estació de ferrocarrils del Baixador de Vallvidrera. En total es tallaran 200 exemplars morts o amb risc de caiguda i que han quedat molt afectats per la sequera i per la plaga de l’escarabat perforador dels pins. La majoria dels arbres afectats són pins pinyoners. L’actuació la farà el Consorci del Parc Natural de Collserola per garantir la seguretat, reduir el risc d’incendi i millorar l’estructura del bosc.
Aquest és un espai del parc on els efectes de la sequera són més visibles. Es tracta d’una zona arbrada molt freqüentada, tant pels que volen accedir a l’Escola els Xiprers, com per la proximitat a la Vil·la Joana i al centre d’informació del parc. Està previst que la tala d’arbres s’allargui un mes, fins al 15 de març, però pot endarrerir-se en funció de les condicions meteorològiques.
Mentre durin els treballs de neteja no es preveu tallar el camí d’accés als equipaments de la zona i només es faran restriccions de pas puntuals per garantir la seguretat de les persones. A banda de la tala també s’aprofitarà per reparar el mobiliari en mal estat i s’instal·laran nous bancs elaborats amb restes de la intervenció, tal com ja s’ha fet en altres espais del parc. L’actuació està finançada amb una aportació extraordinària de l’Ajuntament de Barcelona.
Actuacions d’urgència per la sequera
Aquesta no és la primera tala d’arbres motivada per la sequera. Els rodals d’arbres morts s’han detectat en diferents zones del parc i, de fet, des de la tardor passada el Consorci ha iniciat actuacions urgents per minimitzar riscos i evitar que hi hagi caigudes d’arbres i branques de grans dimensions sobre persones o infraestructures. La sequera ha afectat ja “un gran nombre d’arbres”, especialment de pi pinyoner. Les fulles dels pins es van assecant fins que l’arbre ja no pot revertir la situació i mor. En canvi, en les alzines i les sureres l’afectació per la manca d’aigua és més gradual.