Cal que sigui innovadora l’administració pública? La innovació és difícil, però no hi ha alternativa, segons Xavier Marcet, president de Lead To Change. Marcet, consultor internacional en innovació, el convidat d’aquest episodi de ‘Disruptia’, conversa amb el professor de neurocreativitat d’Eada Franc Ponti sobre la necessitat d’aplicar la innovació a l’administració publica. Segons ell, del futur només en sabem una cosa: que serà diferent i ens haurem d’adaptar.
El disseny d’una organització innovadora
Cal pensar en com organitzar l’administració per solucionar no només el present sinó també el futur. Les empreses privades tindran cada vegada més eines per innovar, i posaran en evidència l’administració que es quedi enrere. Per això, segons Xavier Marcet, cal avançar cap una organització menys jerarquitzada, que funcioni sense “capelletes” i que doni versatilitat i concreció a la creativitat.
L’administració ha de deixar de ser la campiona del món de les proves pilot”
La innovació no exigeix planificació, sinó que es construeix a través d’experiències. La planificació és pel dia a dia i els objectius anuals , però per innovar el més important és crear les condicions per canalitzar tota l’energia que es genera dins l’organització. “Si no passes mai de la prova pilot, arriba un moment que només generes frustració”. Una altra de les condicions per innovar és observar per captar necessitats poc explícites dels ciutadans. Segons Xavier Marcet, “la innovació no en té prou amb la participació, i menys amb la participació ciutadana que sovint està trufada de molts elements ideològics i polítics”.
L’aportació de Barcelona a la innovació
Què pot aportar Barcelona, i Europa en general al món de la innovació? Una innovació que respecti medi ambient, la privacitat i que el seu resultant social sigui positiu. ” Que no ens porti a la pèrdua de la privacitat o al deteriorament de la democràcia”. Xavier Marcet afirma que Barcelona és un dels ecosistemes innovadors a escala europea, sobretot si sumes innovació i emprenedoria. Ara mateix ja atrau densitat de talent innovador en biotecnologia, digital i una part de la indústria clàssica. “Cal posar l’accent en les persones i la capacitat d’aprendre, i no tant en les tecnologies”.
Escolta el pòdcast aquí:
Xavier Marcet pregunta als candidats a les eleccions municipals del 28-M
Quina serà la singularitat econòmica de Barcelona el 2035?