L’Ajuntament de Barcelona ha celebrat aquest divendres el ple ordinari de febrer. Ha estat la primera sessió després de l’acord pressupostari entre el PSC i ERC i que va permetre que els comptes superessin el primer tràmit dimarts en comissió, amb el sí de BComú. El plenari ha posat a prova l’entesa entre socialistes i republicans. Pel que fa el contingut aprovat, s’ha donat llum verda a la creació de dues comissions d’estudi, una per fomentar l’ús del català i una altra per analitzar reformes legislatives per fer front a la multireincidència.

14:16
   

Fi del ple

Amb les declaracions institucionals, hem arribat a la fi del ple de febrer. Bon divendres i bon cap de setmana!

14:15
   

Les declaracions institucionals: per millorar les condicions de treball de les dones, de suport als agricultors i per condemnar l’assassinat d’agents a Barbate

El Ple ha aprovat diverses declaracions institucionals en el tram final de la sessió. La primera, presentada per BComú, recull la necessitat de millorar de les condicions de treball i de vida de totes les dones. No l’han signada ni PP ni Vox. La segona declaració fa referència a donar suport a les manifestacions dels agricultors de les darreres setmanes i ha tingut el suport de TriasxBCN, PSC, BComú, ERC i PP. La tercera ha estat aprovada per unanimitat i condemna l’assassinat de tres agents de la Guàrdia Civil a Barbate.  

13:55
   

El malestar dels professionals de betevé amb el director, al ple 

El regidor de BComú, Pau Gonzàlez, ha demanat al govern quina opinió i posició té sobre el malestar dels treballadors de betevé per la gestió del director, Sergi Vicente. En concret, ha fet esment al cessament de la directora d’Informatius i el director de Programes: “És preocupant que no hi hagi una alternativa quan es produeixen” i ha lamentat que no n’hagi donat explicacions. “Plou sobre mullat quan fa uns mesos ja hi va haver tot un seguit d’eliminació de programes, sobretot en clau cultural, i ara amb el programa Plaça Tísner”, ha lamentat Gonzàlez. 

El tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls, ha respost que aquests assumptes s’han de tractar a l’òrgan de govern de l’empresa ICB, és a dir, en el marc del Consell d’Administració. “Farem un flac favor a la independència de betevé si vostè o jo ens posem a opinar sobre quina ha de ser la graella de programació de betevé” , ha respost Valls. Ha recordat que Vicente va ser escollit el 2014 i renovat el 2021 i amb un mandat de 6 anys per “liderar una nova etapa que permeti consolidar un model públic de comunicació basat en la qualitat, la proximitat i el servei a la ciutat, i garantint eficàcia i eficiència en els mitjans posats a la seva disposició”Gonzàlez ha reclamat “fer un esforç pel diàleg i facilitar les solucions”, i ha afegit que “igual que parlem de TMB i altres instàncies, també ho hem de poder fer de betevé”. 

13:55
   

Les actuacions de la Guàrdia Urbana creixen un 90 % al metro 

L’alcalde ha acceptat el préc de Trias xBCN en què reclama reforçar els dispositius de Guàrdia Urbana i Mossos a totes les línies del metro. El regidor Jordi Martí i Galbis ha fet esment a les agressions contra dones que s’han viscut a Camp de l’Arpa. Collboni ha revelat que les actuacions de la policia al subsòl (amb uniforme o sense) ha incrementat un 90 % en relació el 2022. També ha apuntat que el pressupost de 2024 inclou un augment de la plantilla de la Guàrdia Urbana en 125 nous agents. L’alcalde ha assegurat que els cossos estan actuant al metro, i ha fet referència a l’operació d’aquest dijous contra multireincidència a la L2 del metro.  

13:42
   

Collboni diu que abans de l’estiu s’anunciarà un pla de mobilitat per a la Salut 

L’alcalde, Jaume Collboni, ha anunciat que abans de l’estiu, l’Ajuntament anunciarà un pla de mobilitat per al barri de la Salut i que s’estudiaran mesures per reforçar les línies de bus que es veuen pressionades per la presència de turistes que van cap al Parc Güell. Ha estat en resposta a un prec d’ERC, que ha demanat al consistori que reforci aquestes línies. Collboni ha dit que si les mesures que s’han pres fins ara no funcionen, se n’estudiaran d’altres. 

13:39
   

Prec per condemnar la presència d’Israel al Mobile Wolrd Congress: “l’alcalde no participarà en cap boicot” 

La líder de BComú a l’Ajuntament, Ada Colau, ha demanat a l’alcalde que aprofiti el discurs que farà al sopar previ al Mobile World Congress per condemnar la presència d’Israel al certamen, i demani l’alto el foc immediat a Gaza. També li ha reclamat que no participi en la salutació oficial vinculada a l’Ambaixada d’Israel i les empreses israelianes. Collboni ha respost que “el discurs agradarà la regidora i major part barcelonins i representants d’aquest Ajuntament”, i ha evitat pronunciar-se sobre la participació d’Israel en el MWC. Collboni ha assegurat contundent que “l’alcalde no participarà en cap boicot”. 

13:21
   

Comença el torn de precs i preguntes dels grups al govern i a l’alcalde.

13:20
   

Disconformitat amb el Pacte verd europeu 

El Ple tomba la proposició de Vox que instava a l’Ajuntament de Barcelona a mostrar la disconformitat amb el Pacte verd europeu. 

TriasxBCN ❌ EN CONTRA. Neus Munté : “ Hi votarem en contra. La lluita contra el canvi climàtic requereix de grans consensos”. 

PSC ❌ EN CONTRA . Maria Eugènia Gay: “Donem suport al Pacte verd europeu i l’agenda 20-30, que no és res més que la culminació dels drets humans”. 

BComú ❌ EN CONTRA. Guille López: “Millorar les condicions de la pagesia no impliquen propostes negacionistes que no solucionen res”. 

ERC ❌ EN CONTRA. Jordi Castellana: “És absurd estar en contra dels ODC i dir que s’està a favor de l’agricultura. No té cap sentit”. 

PP ❌ EN CONTRA. Àngels Esteller: “Aporten solucions molt simplistes a problemes molt complexos”. 

 Vox ✅ A FAVOR. Gonzalo de Oro Pulido: “El Pacte verd europeu s’ha convertit en un pla d’acomiadaments massius”.   

13:03
   

Barcelona declara l’abús de xarxes socials com un problema de salut pública 

El Ple declara un problema de salut pública els efectes d’abús de xarxes socials i les plataformes digitals en el benestar i la salut mental en infants i adolescents. El text del PSC, que s’ha modificat perquè en un inici demanava declarar un problema de salut pública l’ús de les xarxes socials, ha tirat endavant amb els vots a favor de tots els grups i l’abstenció de Vox.  

TriasxBCN ✅ A FAVOR. Titón Laïlla: “No recull gaires mesures d’acció. És una llàstima que en un tema tan important portin una proposició amb contingut de declaració institucional i ens acostumin a tenir a zero el marcador de mesures de govern als plenaris”. 

PSC ✅ A FAVOR. M. Eugènia Gay: “Hem de fer bandera de l’humanisme tecnològic i posar les persones al centre”.   

BComú ✅ A FAVOR. Gemma Tarafa: “Un 40 % dels joves admeten un ús abusiu de les xarxes socials. Esperàvem una proposició més valenta, perquè les mesures i accions que s’han aprovat a Nova York són molt lluny del que es proposa aquí. Cal caminar a una velocitat molt més alta”. 

ERC ✅ A FAVOR. Rosa Suriñach: “Hem de poder exigir que les empreses tecnològiques prenguin responsabilitat en els seus productes. L’Ajuntament no té competències per regular-ho, però sí l’altaveu més gran per liderar aquesta exigència, es diu Mobile World Congress”. 

PP ✅ A FAVOR. Víctor Martí: “L’ús excessiu de pantalles afecta el desenvolupament cognitiu i emocional. Cal regular-lo i fomentar altres formes d’oci”.  

Vox ⬛ ABSTENCIÓ. Liberto Senderos: “Les xarxes socials i les plataformes són un espai fora dels seus tentacles. El que crea problemes de salut mental és el contingut, no les xarxes, un contingut que vostès fomenten”. 

Barcelona declara un problema de salut pública l’abús de les xarxes socials per part dels menors

12:40
   

Elaborar durant el 2024 projecte, calendari i pressupost per cobrir la ronda del Mig 

El Ple ha aprovat la proposició del PP per elaborar, durant aquest mandat, un projecte per estudiar el cobriment de la ronda del Mig, al districte de les Corts. Ara bé, ha obtingut l’abstenció del govern del PSC, de BComú i ERC. Des del govern, s’ha insistit que la ronda del Mig a Les Corts està a l’agenda del govern, i que la opció més fàcil és començar pel tram entre Diagonal i Prat de la Riba. 

 TriasxBCN ✅ A FAVOR. Francina Vila: “Els veïns només reclamen que es faci el que ja s’ha fet en altres punts de la ciutat”. 

PSC  ⬛ ABSTENCIÓ. David Escudé: “Volem fer viable i possible aquest projecte, i per això, creiem que s’ha de fer per trams i començar pel més senzill. Havíem fet una esmena que no ha estat acceptada i ens abstindrem”. 

BComú ⬛ ABSTENCIÓ. Carolina Recio: “Som conscients dels impactes de les rondes quan hi viuen veïns a tocar. Estaríem d’acord a començar a estudiar, si bé això no pot anar en contra de la reducció del trànsit”. 

ERC ⬛ ABSTENCIÓ . Jordi Coronas: “Compartim la necessitat de posar aquest tram de la ronda del Mig a l’agenda política”. 

PP ✅ A FAVOR. Juan Milián: “La ronda del Mig és una gran ferida, que supura soroll i que genera contaminació”. 

Vox ✅ A FAVOR. Liberto Senderos: “És un deute històric amb els veïns de les Corts”. 

12:15
   

Incloure l’ús social del català al Pla estratègic de subvencions 

S’ha donat llum verda a la iniciativa d’ERC que vol incloure l’ús social del català com a objectiu estratègic al Pla estratègic de subvencions de l’Ajuntament. També preveu introduir per al període 2025 i 2027 la llengua catalana com a criteri transversal. Ha tingut el vot favorable de tots els grups a excepció del PP i Vox, que hi han votat en contra. 

 TriasxBCN ✅ A FAVOR. Joan Rodríguez: “Anem tard. L’Ajuntament ha de canviar i liderar en matèria lingüística perquè fins ara no ho ha fet”.  

PSC ❌ A FAVOR. Maria Eugènia Gay: “L’aposta del català de l’Ajuntament és ferma i convençuda. Seguirem treballant perquè el català sigui punt de trobada i cohesió social”.   

BComú ✅ A FAVOR. Jess González: “La immigració no és un llast per al català. La lluita pels drets lingüístics ha de ser també contra les desigualtats socials”.    

ERC ✅ A FAVOR. Elisenda Alamany: “Si volem protegir la identitat i personalitat com a ciutat, necessitem actuar amb instruments dels segle XXI. Cal innovar”.  

PP ✅ ❌ EN CONTRA. Juan Milián: “El català s’ha de protegir del nacionalisme, que ha convertit el català en un mur d’entrada i una llengua del poder. L’ha convertit en una llengua antipàtica”.  

Vox ❌ EN CONTRA. Gonzalo de Oro: “Volen imposar el català i arraconar el castellà i els seus usuaris”.  

L’Ajuntament de Barcelona obre la porta a multar si es fa canviar de llengua els clients

11:57
   

Fer front a la sequera amb especial protecció de les famílies 

El Plenari ha aprovat la proposició de BComú que insta a fomentar l’estalvi d’aigua, sobretot als establiments turístics amb alts consums. També demana promoure ajuts per a les famílies vulnerables, amb més subvencions per fer dipòsits pluvials, fer més efectives les calderes i també penalitzar el malbaratament d’aigua dels establiments de luxe i grans consumidors amb el reforç del cos d’inspectors. TriasxBCN volia votar a favor, però la intervenció de Janet Sanz, dels comuns, crítica amb el consum d’aigua del turisme, els ha fet virar el vot a l’abstenció.

BComú ✅ A FAVOR. Janet Sanz: “No pot ser que una família es tracti igual que un hotel. No pot ser que sempre siguin les mateixes les que paguin les conseqüències d’una crisi que no han creat”. 

ERC ✅ A FAVOR. Eva Baró: “Cal preparar Barcelona perquè tingui resiliència climàtica i assegurar l’accés de les famílies vulnerables a la tarifació social de l’aigua. Però podríem haver fet més”. 

PSC ✅ A FAVOR. M. Eugènia Gay: “Cal ressaltar els esforços de la ciutadania, agraïm els canvis fets en les transaccions a Bcomú”.  

TriasxBCN ⬛ ABSTENCIÓ. Francina Vila: “Hem fet tard i ens sorprèn la intervenció de BComú, sobretot perquè vostès han estat vuit anys al govern”. 

PP ❌ EN CONTRA. Àngels Esteller: “Aquesta proposta és la manifestació de la incompetència del govern de Colau. Vostès ara usen aigua per anar contra el turisme, la propietat privada i els motors de la ciutat”.  

Vox ❌ EN CONTRA. Liberto Senderos: “No entenc per què fan ara aquesta proposició si ja fa poc temps n’han fet de similars”. 

11:31
   

S’aprova emprendre accions per simplificar la càrrega administrativa

El Ple ha aprovat la proposició que ha presentat el grup TriasxBCN perquè l’Ajuntament emprengui accions per reduir i simplificar càrrega administrativa. El text s’ha transaccionat amb el PSC. S’hi han pronunciat a favor tots els grups i s’han abstingut PP i Vox. 

TriasxBCN ✅ A FAVOR. Ramon Tremosa: “Barcelona encara és una ciutat dinàmica, però tenim la sensació que l’Ajuntament va darrere de la ciutat”.

PSC ❌ A FAVOR. Jordi Valls: “Tot el que tingui a veure amb la simplificació de l’Administració hi votarem favorablement. Barcelona és la ciutat que té el millor sistema d’atracció d’inversions, segons el ‘Financial Times’”.  

BComú ✅ A FAVOR. Pau González: “A favor de facilitar, acompanyar la vida a la ciutadania, empreses i associacions de la ciutat. Però sense caure en liberalitzar sectors”.   

ERC ✅ A FAVOR. Jordi Castellana: “Barcelona ha de ser una ciutat fàcil per poder-hi realitzar activitat econòmica”. 

PP ✅ A FAVOR. Daniel Sirera: “Ja fa quatre mesos que vam demanar el mateix i ja hem creat una comissió per tractar això mateix. El convido a retirar aquesta proposta i a participar en la comissió ”. 

Vox ⬛ ABSTENCIÓ. Gonzalo de Oro: “No són coherents perquè no volen eliminar gestions ni impostos ”. 

11:10
   

Part d’impuls i control

Comença la part d’impuls i control amb les iniciatives dels diferents grups municipals després d’enllestir els acords que ha aprovat el Plenari.

11:05
   

Nou Pla d’usos a Gran de Sant Andreu  

S’aprova la modificació del Pla d’usos del carrer Gran de Sant Andreu per garantir l’equilibri d’usos ajustar-lo a les demandes de veïnat i comerciants. S’hi admeten usos com ara establiments de lloguer i de bicicletes i s’eliminen les restriccions de comerços alimentaris i de degustació, com ara gelateries i orxateries.  

10:39
   

Comissió d’estudi per fer front a la multireincidència delictiva 

Tots els grups voten a favor d’impulsar una comissió que abordi l’augment dels delinqüents multireincidents, especialment per furts i robatoris. El govern municipal destaca que ha augmentat la resposta policial però que calen més eines per “acabar amb la sensació d’impunitat”. La comissió la va plantejar TriasxBCN, i per això la presidirà el portaveu d’aquest grup, Jordi Martí Galbis.

Els delictes a Barcelona creixen un 8,6 %: la meitat són furts i es disparen les estafes a internet

10:28
   

Medalles d’honor al mèrit dels Bombers de Barcelona 

El Plenari aprova entregar 11 medalles d’honor al mèrit a efectius dels Bombers i la Guàrdia Urbana que han prestat 35 anys servei a Barcelona. Tots els grups han votat a favor d’aquest reconeixement.  

10:18
   

Comissió de Foment del català a l’entorn digital 

El Plenari dona llum verda a posar en marxa una comissió no permanent d’estudi per fomentar el català en l’entorn digital i promoure’n l’ús entre els joves. S’aprova amb els vots a favor de tots els grups excepte el PP i Vox. La comissió es crea a petició d’ERC i la presidirà Elisenda Alamany. 
 

10:10
   

Minut de silenci per les víctimes de València

El ple comença amb un minut de silenci de totes els regidors per expressar les condolències i solidaritat amb les víctimes i persones desaparegudes en l’edifici incendiat a València. Hi ha quatre víctimes mortals i entre nou i 15 persones no localitzades.

Minut de silenci al ple de Barcelona per l’incendi de València

10:05
   

Gest de complicitat entre Collboni a Alamany

Just abans de començar el ple, l’alcalde, Jaume Collboni, ha saludat la líder d’ERC a l’Ajuntament, Elisenda Alamany, abans de prendre seient. Un gest que recull l’acord pressupostari a què han arribat aquesta setmana tots dos grups, que ha permès que els comptes superessin el primer tràmit dimarts en comissió, amb el sí de BComú. Ara bé, totes les mirades estan posades a veure si aquest apropament deriva també en un acord de govern.

Collboni i Alamany fan visible l’entesa PSC-ERC amb una salutació a l’inici del ple

09:58
   

Les iniciatives del grups

En la part d’impuls i control, TriasxBCN reclamarà a l’alcalde més policia al metro per garantir la seguretat dels viatgers. Els comuns portaran a debat una proposta per fer front a la sequera amb especial protecció a les famílies i per posar fi a la “barra lliure d’aigua” al sector turístic. El PP reclamarà elaborar aquest any el projecte per al cobriment de la ronda del Mig i Vox farà un prec a Collboni perquè rebutgi un peatge d’entrada a la ciutat.

La proposta del PSC vol declarar l’abús de les xarxes socials com un problema de salut pública pels efectes en el benestar i la salut mental en infants i adolescents. Després de pactar una oficina pel català en el pressupost, ERC vol una línia de subvencions per a projectes a favor del català. Els republicans també exigiran mantenir el fons zero-16 d’ajudes a famílies tot el mandat (en els comptes han pactat recuperar-lo aquest 2024).

09:55
   

Dues comissions d’estudi

El Ple té previst acordar crear dues comissions d’estudi a proposta d’ERC i Trias per Barcelona. La dels republicans, que presidirà Elisenda Alamany, buscarà fomentar el català en l’entorn digital i promoure l’ús de la llengua catalana entre els joves. La que va plantejar TriasxBCN, que presidirà Jordi Martí Galbis, analitzarà les reformes legislatives i altres mesures a proposar per fer front a la multireincidència delictiva.

09:49
   

A punt de començar un ple que es considera d’impàs

Bon dia! Està a punt de començar el ple de febrer, una sessió que es considera d’impàs en espera d’un pacte de govern de coalició. Caldrà estar molt atents als gestos que el govern de Jaume Collboni pugui tenir amb el grup d’ERC, que lidera Elisenda Alamany. Però també serà significatiu el paper dels comuns d’Ada Colau, que han donat un ultimàtum a l’alcalde per negociar un pacte de govern abans de la votació definitiva del pressupost al ple de març.