lluna plena
Lluna plena a Barcelona. Autor: Ferran Gil

Un cop cada 29 dies podem gaudir de la lluna plena sobre els nostres caps. Quan és la propera lluna plena, la del febrer del 2024? Descobreix quin dia és i quin és el millor moment per veure-la.

Pròxima lluna plena del febrer, quin dia serà?

La lluna plena del febrer es podrà veure aquest dissabte, 24 de febrer. La lluna plena del mes de febrer es coneix al continent americà com la lluna de la neu, una denominació que va lligada al fet que en aquesta època de l’any el fred i la neu solen protagonitzar l’escenari meteorològic.

Aquestes denominacions de la lluna plena en funció del mes de l’any tenen orígens diversos, des dels nadius americans fins als colons americans i europeus. Solen estar relacionades amb fets de l’àmbit de l’agricultura i la natura que tenen lloc cada mes.

A més, la lluna plena del febrer serà una microlluna. Això vol dir que es veurà una mica més menuda de l’habitual perquè coincidirà amb l’apogeu de la seva òrbita al voltant de la Terra, és a dir, el tram més llunyà respecte del nostre planeta.

Lluna plena a la sortida. Autor: Xavi Navas

A quina hora podrem veure la lluna plena?

La lluna plena del febrer serà a la 13.30 h d’aquest dissabte, 24. Així doncs, la nit del 24 al 25 de febrer serà el millor moment per observar-la. La lluna sortirà per l’horitzó de gregal (75 º) el dia 24 a les 18.36 h i es pondrà per l’horitzó de ponent (289 º) el diumenge 25 de febrer a les 08.10 h. Només caldrà aixecar la vista i esperar que el temps hi acompanyi.

Igualment, també es podrà veure gairebé plena la nit anterior, la de divendres 23 a dissabte 24. El divendres 23 de febrer la lluna sortirà a les 17.34 h i es pondrà l’endemà, el 24 de febrer, a les 07.49 h.

La lluna pràcticament plena el dissabte 24 de febrer a les a les 21.39 h. Font: Stellarium

El cel nocturn del febrer

Júpiter es farà visible durant la primera part de la nit. Un cop es pongui el sol es podrà veure en direcció sud-oest. Es pondrà pels volts de la mitjanit per ponent. Saturn serà visible només les primeres hores de foscor. Apareixerà baix a l’horitzó de ponent al capvespre, només els primers dies de febrer.

Mercuri no es podrà observar. En canvi, poc abans de la sortida de sol sí que es podrà albirar durant una estona breu Mart i Venus. Caldrà mirar cap al sud-est, poc per sobre de l’horitzó.

El cel del 3 de febrer a les 19.01 h. Font: Stellarium