L’artista Àlex Marteen ha tornat al plató de ‘Plaça Tísner‘ per parlar-nos del seu nou disc: ‘Meseta’, un treball que reuneix cançons creades fa un temps i que ara ha volgut compartir en forma d’àlbum. Hem aprofitat la seva visita al programa per comentar també alguns dels projectes en què ha participat recentment, com l’última edició de la Barcelona Eurovision Party.

Entre Barcelona i Madrid

Les cançons incloses a ‘Meseta‘, Àlex Marteen les va escriure fa uns cinc anys, durant el temps que setmanalment anava en cotxe a treballar a Madrid i travessava l’altiplà situat al centre de la península Ibèrica. Per a l’artista, el significat del terme “meseta” no és només estrictament geogràfic, sinó que també és aplicable, seguint l’espiritualitat budista, a la idea de tenir una ritme de vida elevat però estable.

Marteen assegura que té mala memòria i les cançons són per a ell una mena de tatuatges que el remeten a les emocions dels moments en què van sorgir les composicions. Revisant-les ara té la sensació que parlen de coses que li segueixen passant, però detecta com ha canviat la seva mirada i manera a l’hora d’afrontar-les. L’àlbum inclou set temes, l’últim és una cançó en català i en versió de demostració que permet escoltar els so de la gravació original.  

El drag com a llenguatge

Al llarg de la seva trajectòria, Àlex Marteen s’ha expressat artísticament a través de diferents arts escèniques i també en el sector audiovisual. Entre d’altres, va formar part del repartiment del muntatge ‘Grinder. El musical’ i ha format part de l’equip de concursos televisius com ‘Oh happy day’ i ‘Eufòria’.

D’entre les seves diferents facetes, Marteen va decidir centrar-se en la de drag fa un parell danys, coincidint amb les restriccions derivades de la pandèmia. Defensa que el drag és una forma expressiva i no un art acotat. Per això, diu, que ha trobat en aquest llenguatge “la màxima llibertat creativa”. I afegeix: “Des d’aquí ho puc fer tot i de manera honesta”.

El “mosaic” d’Àlex Marteen

  • Uns estudis: els de biotecnologia. A l’Àlex sempre li ha agradat la ciència i els seus pares el van acabar de convèncer que compaginés la formació en art dramàtic amb aquest grau, que va cursar a la UAB.
  • Una ciutat: Terrassa. Hi va viure fins als 24 anys i hi segueix vinculat culturalment. Entre d’altres, ha estat pregoner del Carnestoltes i ha conduït les campanades amb què hem entrat al 2024.
  • Una inspiració: Amanda Palmer. Després d’anys d’estudis musicals molt tècnics, explica que aquesta cantant nord-americana li va obrir la porta a entendre el piano, la veu i la composició des de l’expressivitat honesta i visceral.
  • Un concurs: Eurovisió. L’Àlex va ser un dels presentadors de la Barcelona Eurovision Party 2023, però confessa que el que realment li agradaria seria participar-hi algun dia com a intèrpret.
  • Una paraula: ‘Meseta’. Així es titula el disc que avui ens ve a presentar. Per l’Àlex reflecteix el trajecte que durant una època feia sovint entre Madrid i Barcelona. Però també enllaça amb una imatge del budisme tibetà que l’ha acompanyat en el seu propi viatge interior.
  • I una plaça: la que es crea a la cruïlla dels carrers del Consell de Cent i de Girona. L’Àlex va anar a viure-hi ben a prop just quan començaven les obres per pacificar i enverdir aquesta zona.