L’Ajuntament de Barcelona té des del juny del 2023 el govern més minoritari des de la recuperació de la democràcia. El formen només els 10 regidors, del PSC, dels 41 que hi ha al plenari. L’alcalde, Jaume Collboni, vol pactar un govern de coalició “abans de la primavera” amb la incògnita de si arribarà a la majoria absoluta amb el soci o socis que triï. Cal recordar, però, que des del 2007 hi ha hagut sempre governs en minoria.

Collboni va obrir primer el diàleg amb Trias per Barcelona, però el grup va suspendre les converses a finals de gener per l’apropament del PSC amb ERC. Els comuns d’Ada Colau, que també s’han vist amb l’alcalde, insisteixen en un govern tripartit com els que hi va haver a Barcelona 12 anys (1995-2007). Un pacte a tres (24 regidors) donaria a Collboni la majoria absoluta, que també l’aconseguiria amb Trias (21 regidors).

Els primers pactes

eleccions municipals 1987 barcelona
Pasqual Maragall al Saló de Cent després de les eleccions del 1987 (Arxiu Fotogràfic de Barcelona)

A partir del 1979 i durant 28 anys, a l’Ajuntament hi van haver sempre pactes que van superar o arribar just a la majoria absoluta. En el primer mandat, amb Narcís Serra d’alcalde, es va fer un acord a quatre amb PSC, PSUC, CiU i ERC, però el 1981 una crisi va reduir el govern als dos primers partits. En els tres mandats següents, amb Pasqual Maragall a l’alcaldia, els socialistes van pactar govern amb el PSUC (1983) i amb Iniciativa per Catalunya (1987 i 1991).

Del tripartit al primer govern en minoria

Jordi Portabella (ERC), Joan Clos (PSC) i Imma Mayol (ICV) en la foto de l’últim tripartit, el 2003

El 1995, Maragall va ampliar el pacte a tres partits, sumant ERC a PSC i Iniciativa. Era l’inici del tripartit (que es va veure a la Generalitat el 2003 i el 2006), un acord que va reeditar l’alcalde Joan Clos el 1999 i 2003 i que va liderar també Jordi Hereu quan va rellevar Clos el 2006. Però el 2007 ERC va decidir quedar-se a l’oposició pels resultats electorals. Hereu va encapçalar aleshores el primer govern en minoria amb un pacte PSC-Iniciativa.

Executius monocolor i pactes trencats

Xavier Trias alcalde
Xavier Trias va estrenar per primer cop un govern monocolor (Foto: Ajuntament de Barcelona)

Amb Xavier Trias a l’alcaldia, el 2011, es va estrenar a Barcelona el primer govern monocolor, només amb els 14 regidors de CiU. Va ser l’únic mandat fins ara en què el PSC no va participar de la governabilitat de la ciutat. Durant els quatre anys d’alcalde, Trias va fer acords puntuals sobretot amb el PP i també amb el PSC i ERC per tirar endavant el mandat i es va sotmetre a una qüestió de confiança per aprovar el pressupost.

En el primer mandat com a alcaldessa, Ada Colau també va començar governant en solitari amb els 11 regidors de Barcelona en Comú en un plenari més fragmentat que mai amb set grups. Un any després va pactar govern amb el PSC, 15 regidors en total, lluny de la majoria absoluta. L’acord es va trencar un any i mig després pel suport dels socialistes a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució per l’1-O. Colau va tornar governar en solitari fins a finals de mandat.

Ada Colau Jaume Collboni
Ada Colau i Jaume Collboni van segellar un segon pacte de govern entre BComú i el PSC el 2019

En el segon mandat de Colau (2019-2023), es va reeditar d’inici el pacte amb el PSC, que va durar els quatre anys. El govern a dos sumava 18 regidors (a tres de la majoria absoluta) i va ser el més nombrós des de l’últim executiu de Jordi Hereu. ERC va ser el soci principal del tàndem Colau-Collboni per aprovar pressupostos. Collboni va abandonar el govern a quatre mesos de les eleccions municipals, però el pacte es va mantenir.