Les restes d’actes incívics tornen a acumular-se al conjunt escultòric ‘Escullera’, de Jaume Plensa, restaurat fa només dos anys. Els veïns denuncien que al voltant de les tres peces s’acumulen llaunes, ampolles, cartrons i altres restes. Les escultures, fins i tot, es fan servir també com a papereres per abocar-hi deixalles.
Els veïns demanen a l’Ajuntament que es netegi més sovint i a fons la zona, per tal d’evitar que la història torni a repetir-se i l’obra de Plensa perdi un altre cop la integritat recuperada.
La història d’una escultura desvirtuada
L’obra ‘Escullera’ està formada per tres grans volums de ferro colat que representen una família. Va arribar a Nou Barris l’any 1998. Primer es va instal·lar a la plaça de Francesc Layret, al barri de Verdum. Però un any més tard les peces es van haver de traslladar al barri de la Prosperitat per unes obres. La família va quedar aleshores dispersa als jardins del carrer del Conflent.
L”Escullera’ era una obra poc coneguda i valorada que, fins i tot, s’ha fet servir per abocar-hi deixalles. Amb el temps, l’obra es va deteriorar i, fins i tot, ha estat víctima constant de l’incivisme. La mateixa Sindicatura de Greuges va denunciar que les tres peces de Plensa estaven en un “estat d’abandonament i desatenció” i que s’havien convertit en un “contenidor de deixalles”.
Fa dos anys, l’Ajuntament va sanejar i tornar a reunir les tres peces, tal com les havia concebudes l’escultor. El mateix Jaume Plensa va ser l’encarregar d’inaugurar-les al nou emplaçament.
Ni rastre d’un mural dels anys 80
Precisament, aquest obra de Plensa és un dels elements que des de la Comissió de Memòria i Patrimoni de l’Associació de Veïns de la Prosperitat demanen afegir en un catàleg d’elements a protegir al barri. “Tenim escultures i altres obres d’art urbà que no tenen un manteniment acurat“, assenyala Joan Catafal, membre de la comissió.
És el cas del mural de formigó ‘Murs’, de l’escultor i dibuixant Sergi Aguilar, que va plasmar l’any 1986 a la via Júlia, molt a prop de les escultures de Plensa. Als murs fets per salvar el desnivell que hi ha entre les dues voreres l’artista va pintar unes onades amb unes tonalitats de blau que avui dia són gairebé imperceptibles.
“Hi ha unes tonalitats de color blau grisós que potser corresponen a l’obra inicial, amb el temps han anat desapareixent i ningú s’ha preocupat ni de mantenir-ho ni de recuperar-ho“, denuncien des de la Comissió de Memòria i Patrimoni.