L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha implantat amb èxit el primer marcapassos sense cables de segona generació, els més petits del món. El director del Servei de Cardiologia, el doctor Xavier Viñolas, ha explicat que el dispositiu s’ubica a la punta del cor i el fet que no porti cables “redueix de forma dràstica moltes de les complicacions“.
El dispositiu, que té una mida similar al d’una càpsula d’antibiòtic, pot durar un 50 per cent més que els que s’implantaven fins ara, que al cap d’una dècada començaven a deteriorar-se. Els MicraTM VR2 i AV2 tenen una longevitat de més de 15 anys i l’evolució de les intervencions que estaven fent fins ara “pot ser una revolució perquè en molts pacients seria una implantació definitiva“.
Monitoratge i seguiment de l’activitat cardíaca
Una altra de les novetats del dispositiu és, segons el doctor Viñolas, que el petit marcapassos, a més d’anar al ventricle, fa de marcapassos complex. Això vol dir que detecta l’activitat de la part alta del cor, l’aurícula, on fins ara només s’arribava amb cables. “Amb una sola peça podem seguir l’activitat elèctrica de les dues cavitats del cor, amb freqüències de fins a 130 per minut”. A més, el monitoratge remot permet a l’equip mèdic controlar el dispositiu sense necessitat que el pacient es desplaci a l’hospital.
Gairebé 40.000 persones han d’implantar-se un marcapassos cada any a Espanya. És la forma més habitual de tractar irregularitats en la freqüència cardíaca i el bloqueig auriculoventricular. A Sant Pau, entre un 20 i un 30 % dels marcapassos que es posen ja són sense fils i asseguren que el pronòstic de fa uns anys “que aquests marcapassos substituirien els que estàvem implantant, avui ja és un fet”.