Els veïns de Vallvidrera i la Plataforma en Defensa de la Casa Buenos Aires demanen a l’Ajuntament que tingui un pla B per assegurar el futur de l’edifici com a equipament d’habitatge dotacional. El mes de juliol del 2023 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSCJ) va declarar nul·la per un defecte de forma la Modificació del Pla General Metropolità (PGM) i la catalogació patrimonial de l’antiga Casa Buenos Aires. Davant d’això, el consistori va presentar un recurs de cassació, però ni l’associació de veïns ni la plataforma creuen que això sigui suficient per preservar-ne el futur.
La Casa Buenos Aires es va expropiar el 2020 i en un futur s’ha de convertir en habitatge públic per a gent gran i joves de la zona. Però si el recurs de cassació presentat per l’Ajuntament no prospera, el projecte podria quedar en paper mullat. La casa podria retornar als propietaris originals, la congregació dels Pares Paüls, que hi volien construir un hotel de luxe a través de l’empresa London Private Company.
“Apostar només per la cassació és un risc”
“Si l’Ajuntament vol protegir patrimonialment la Casa Buenos Aires i convertir-la en un equipament dotacional, tal com va aprovar en el seu moment, apostar només per la cassació és un risc massa gran“, explica Daniel Jiménez Schlegl, advocat que assessora l’associació de veïns i la plataforma. “La immensa majoria dels recursos de cassació no s’admeten, per la manca d’interès cassacional, perquè hi ha un munt de requisits i realment els tribunals són molt restrictius”, afegeix.
Per això, l’advocat ha aconsellat als veïns de Vallvidrera que parlin amb els responsables municipals perquè tornin a iniciar el procés administratiu per aprovar de nou la modificació del PGM i corregir els defectes formals que hi va detectar el TSJC.
Què podria passar amb la Casa Buenos Aires?
Si no s’inicia la modificació del PGM per rectificar els defectes de forma i d’aquí a uns mesos el recurs de cassació no s’admet, segons Jiménez Schlegl, la sentència que va anul·lar la modificació del PGM seria ferma i, per tant, London Private Company tindria les portes obertes per sol·licitar la llicència, que seria per construir-hi un hotel de luxe o per enderrocar l’edifici modernista, ja que amb la sentència ferma del TSJC quedaria desprotegit.
Els veïns es queixen de manca de comunicació
L’Associació de Veïns del Mont d’Orsà – Vallvidrera afirmen que fa temps que intenten tractar el tema amb els responsables municipals sense èxit. “Fa nou mesos que no parlen amb nosaltres. Hem anat rascant declaracions en passadissos i en consells de barri i ens diuen que han presentat el recurs de cassació però això no és garantia de res“, lamenta Clara Raich, de l’entitat veïnal.
Prec no acceptat a la Comissió d’Urbanisme
A la Comissió d’Urbanisme del 13 de febrer el Grup Municipal de Barcelona en Comú va presentar un prec que instava el govern municipal a reunir-se amb els veïns de Vallvidrera i a tramitar la modificació del planejament urbanístic per protegir l’edifici i el projecte d’habitatge dotacional. El comissionat d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Ramon Riera, va contestar que es tractava d’un cas tècnicament complex i que estaven estudiant quins eren els propers passos.
Riera va assegurar que treballarien per protegir el patrimoni i determinar-ne l’ús públic. El que no va quedar clar va ser quin ús en voldrien fer. “Crec que cal definir quines són les necessitats d’interès públic al respecte. A l’hora de salvar el patrimoni, coincidim“, va dir a Janet Sanz, de Barcelona en Comú. “Hem de fer una anàlisi més àmplia de les necessitats d’interès general en aquest espai”, va concloure Riera, que no va acceptar el prec.