El nou Parc de la Colònia Castells combina gespa natural, gespa artificial i paviment drenant en un 80 % de la superfície per adaptar-se al màxim a la situació de sequera. Ja es pot veure al cercle central del parc una capa de gespa natural que es combina amb trams de gespa artificial. Fonts municipals confirmen a betevé que la gespa natural ocupa 800 metres quadrats i que l‘artificial n’ocupa uns 750. Aquest tipus de gespa es provarà durant els propers mesos i se n’avaluarà el funcionament de cara a decidir si es manté o si es fa algun canvi.
La gespa natural, el paviment drenant i un 40 %, de jardineres vegetals permetran evitar el malbaratament d’aigua. Segons informen fonts properes al projecte a betevé, es tracta de solucions pensades específicament per garantir l’aprofitament d’aigua i que han permès canviar el reg per aspersió pel de goteig.
Gespa natural resistent a la sequera provinent de França
La gespa natural representa uns 800 metres quadrats a la circumferència central. És molt més resistent que altres tipus de gespa i pot sobreviure en situacions de sequera actual perquè no s’ha de regar per aspersió, sinó per goteig. S’ha importat de França perquè aquest tipus de gespa no es ven a l’estat. La resta de jardineres que hi ha al parc ocupen són també de terra drenant.
Formigó porós drenant
Aproximadament un 20 % de la superfície del parc està ocupada per un paviment específicament porós permet que l’aigua retorni als aqüífers soterranis amb facilitat. Es tracta de formigó porós i es pot trobar en diferents punts del parc, però especialment al paviment del passatge de Piera, on hi ha les casetes que s’estan restaurant actualment. La resta de camins del parc no s’han fet amb aquest paviment per permetre el pas de camions o camionetes de serveis.
Gespa artificial per donar continuïtat a la superfície
Pel que fa a la gespa artificial que es pot veure a diferents espais del parc i també a les vores del cercle central, les mateixes fonts expliquen que s’han situat en diferents punts per donar continuïtat i utilitat a diferents superfícies.
El parc s’ha pensat sense clavegueram per potenciar aquest drenatge constant de l’aigua quan plogui a través de totes aquestes estructures buides que tenen paviment drenant, gespa o terra.
El projecte trigarà encara dos mesos i ha augmentat el pressupost un 19 %
Segons informen fonts del districte, un cop adjudicada l’obra es van incloure un seguit de canvis al projecte que eren tècnicament viables i que suposaven millores, com per exemple incloure una àrea de jocs singulars, d’estil Nautilus. S’hi van incorporar nous elements, alguns d’ells adaptats i accessibles, es van actualitzar l’àrea d’activitats saludables i la de calistènia i es va adaptar la pèrgola projectada als nous condicionants existents.
A demanda del veïnat, hi haurà més arbres previstos i més superfície drenant de la projectada inicialment. Hi haurà cinc bancs més (37 en total) per afavorir l’estada i una font. L’import del projecte aprovat, segons fonts municipals, era de 3,06 milions d’euros i el que inclou la modificació és de 3,64 milions. Suposa un increment de 580.000 euros respecte l’inicial. Els treballs per fer aquestes modificacions trigaran uns dos mesos, segons fonts properes al projecte.