meteosat-eumetsat-23-febrer-2024
Imatge del satèl·lit Meteosat (visible) de divendres 23 de febrer a les 13 h. Font: Eumetsat

La imatge del satèl·lit Meteosat de divendres al migdia mostrava una extensa massa de núvols granulars que cobrien tot l’oest d’Europa, també Catalunya. Els núvols eren el reflex de l’aire fred en altura que ha entrat sobtadament després del pas de la borrasca Louis.

L’ambient hivernal es farà notar els pròxims dies a Barcelona i Catalunya, i es mantindrà el temps canviant i a estones insegur.

La borrasca Louis ha deixat registres de precipitació de més de 10 litres a Barcelona

El front fred associat a la borrasca Louis ha creuat Catalunya de nord a sud durant la nit de dijous i la matinada de divendres. El front s’ha reactivat en arribar a litoral central i les comarques gironines gràcies al fenomen del rebuf. Barcelona ha estat un dels punts on més ha plogut. A la façana marítima s’han recollit fins a 13 litres per metre quadrat a la Vila Olímpica, 11 a les Drassanes i 11 a l’Observatori Fabra. El front de la nit també ha deixat una mica de neu als Pirineus, en conjunt menys de cinc centímetres.

Independentment, a la tarda s’han format nous nuclis de precipitació cap als Pirineus, sobretot al sector oriental, en forma de neu fins al fons de les valls en alguns casos.

Cap de setmana insegur i de regust hivernal

Aquest dissabte es preveu el pas en altura d’un solc d’aire amb registres d’entre -32 i -33 ºC a la capa de 5.500 metres (500 hPa). La seva presència afavorirà que el temps sigui inestable a molts punts del territori, amb possibilitat que descarreguin ruixats irregulars a les zones resguardades del vent de mestral.

El vent de mestral es farà notar amb ganes al sud de Catalunya, sobretot entre el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Matí insegur al nord de Girona, amb alguns xàfecs locals, i també als Pirineus, on s’escaparan alguns flocs de neu o nevades febles. La cota de neu es mourà al voltant dels 800-1.000 metres.

Tarda moguda entre els Prepirineus, el sud de les comarques gironines i el litoral barceloní. Els xàfecs aniran a més amb el pas de les hores i aniran circulant de nord cap a sud. Seran irregulars però localment intensos i acompanyats d’aparat elèctric. No es descarta veure neu granulada en alguns punts. La neu podria agafar al Montseny per damunt dels 1.000 metres.

Diumenge s’espera que sigui un dia de cel força ennuvolat a bona part de Catalunya a causa de l’arribada d’un front càlid. Els núvols més espessos es concentraran a Ponent i al Pirineu i Prepirineu occidentals, on s’espera que de bon matí pugui nevar per sota dels 1.000 metres. La cota de neu s’enfilarà cap als 1.600 metres a partir del migdia.

Molts núvols a la meitat est però “a priori” sense opcions de precipitació. Augment lleu de la temperatura arreu.

A darrera hora de diumenge arribarà el front fred i es reactivaran els xàfecs a Ponent.

La setmana s’iniciarà amb el pas d’una altra borrasca per damunt de Catalunya

El front fred repartirà ruixats irregulars al nord i el nord-est de Catalunya durant la nit de diumenge a dilluns. Dilluns s’espera el pas de l’ull de la borrasca pel centre de França, un fet que afavorirà que torni a ser un dia especialment canviant a Catalunya i amb possibilitat de ruixats dispersos sobretot al nord i l’est a la tarda. El vent girarà a ponent i garbí i es farà notar sobretot a l’oest. La temperatura pujarà transitòriament.

Més enllà, a partir de dimarts, es manté la incertesa pel que fa al pronòstic. La majoria de models situen la borrasca entre el golf de Lleó i el de Gènova, una posició poc favorable per veure ploure a Catalunya a causa de la presència de vent fred però més eixut de component nord i nord-oest. Malgrat això, la presència d’aire fred en altura podria continuar afavorint la presència de xàfecs irregulars i dispersos, preferentment a les comarques del nord-est.

El mapa d’anomalia de precipitació setmanal del model centreeuropeu (del 26 de febrer al 4 de març) pronostica una setmana amb més pluja de l’habitual al Mediterrani occidental i al nord de la península Ibèrica. També s’entreveu més pluja als Pirineus i al nord de les comarques gironines.

La temperatura, tot i algunes oscil·lacions, continuarà assenyalant registres força habituals per l’època de l’any com a mínim fins a principis de març.