Mobiliari urbà intel·ligent, ecològic i sostenible per combatre la contaminació. L‘espai comunitari Benet Corner, al districte de Ciutat Vella, emmagatzema bancs, taules i pèrgoles fabricades amb impressió 3D i amb un material, el PURE.TECH, que és catalític: és a dir, que té la capacitat d’absorbir el CO2. Aquests elements formen part del projecte municipal RESPIRA, un dels programes guanyadors de Ciutat Proactiva, una convocatòria feta per l’Ajuntament de Barcelona per fer front als nous reptes d’inclusió i sostenibilitat urbana de la ciutat.
Chiara Farinea, de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), explica que aquesta nova tècnica a l’hora de dissenyar el mobiliari urbà fa que els espais públics i entorns urbans on s’instal·lin “tindran millor qualitat de l’aire ja que la tecnologia amb la qual estan fets el purifica“.
Aquest mobiliari, tant en la seva producció com una vegada instal·lat a la intempèrie, contribueix a la sostenibilitat. De moment s’han fet cinc mòduls: sis tamborets que poden fer la funció de taules, quatre pèrgoles i una taula de treball. Farinea no descarta que “aquest mobiliari es pugui trobar en un futur a l’espai públic de la ciutat, com ara a les superilles”.
Codisseny amb el veïnat i treballadors de la Fundació Comtal
La Fundació Comtal en aquest projecte ha col·laborat coordinant un procés participatiu que es va fer entre l’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou i treballadors de l’entitat. Després de mesos de treball, tal i com comenta la Lati Sadak, dinamitzadora de l’espai Benet Corner “vam decidir com volíem que fossin i a on ubicar-los”. En aquest sentit, Sadak explica que “per a aquest espai volíem mobiliari que fos funcional i que es pogués moure, ja que té molts usos i s’havia d’adaptar a tots i fins i tot hem pogut crear una zona de treball”. Aquests mobles s’han desenvolupat gràcies a Noumena, l’IACC, la Fundació Comtal i l’Associació de Veïns i veïnes del Poblenou.