Els grups homenatge, o tribut, es caracteritzen per cantar tot el repertori d’altres artistes. Algunes de les bandes internacionals de més èxit habituals als tributs són Coldplay, Queen o Abba, entre moltes altres.
El periodista musical i col·laborador del ‘Plaça Tísner‘, Nando Cruz, ha explicat al programa la diferència entre aquests grups i les bandes de versions, així com la polèmica que desperten. A més, ha avançat l’agenda de concerts homenatge que hi haurà a Barcelona en els propers dies. Pots veure la secció completa del Nando Cruz al vídeo superior.
Grups de versions?
Els tradicionals grups de versions acostumen a ser orquestres o agrupacions que actuen a festes majors i populars amb un repertori ampli de cançons de diferents gèneres i autors musicals. No pretenen imitar cap artista, sinó que simplement versionen temes originals.
En canvi, les bandes tribut trien un grup concret i es dediquen exclusivament a cantar el seu repertori, imitant la veu i la vestimenta del grup original per tal d’assemblar-s’hi el màxim possible. Un altre tret distintiu són els noms que tenen, ja que aquestes bandes fan un joc de paraules amb el nom del grup al qual homenatgen o bé amb el nom d’alguna cançó o element representatiu d’aquest.
Un exemple significatiu és el cas de Coldplay. El grup britànic té nombrosos tributs amb varietat de noms, com ara Ultimate Coldplay, Coldplace, Liveplay, o Sky Full of Stars, fent referència a un dels seus èxits. Un altre amb força fama i recorregut és Coldday, format per músics barcelonins que han actuat arreu d’Europa simulant al grup liderat per Chris Martin, que l’ha reconegut com el “millor grup tribut”. Tots ells volen diferenciar-se i destacar per sobre la resta, i així atrauen cada vegada més públic.
En què es basa el seu èxit?
Nando Cruz destaca que els tributs poden ser una bona alternativa per gaudir en directe d’artistes que, d’una altra manera, mai no s’hauria pogut anar a un concert d’ells, ja sigui perquè la banda ja no està en actiu, s’ha dissolt o bé alguns dels seus membres han mort. També assegura que és una opció més econòmica. “És més assequible pagar una entrada per al tribut de Coldplay, Metallica o AC/DC que no pas pagar els 300 euros que costa veure els originals”, destaca el periodista.
Un altre motiu de pes que explica la seva creixent demanda és la càrrega emotiva i nostàlgica que desprenen aquests grups. Molts d’ells rendeixen homenatge a artistes d’èpoques anteriors, així que permeten als oients “reviure el passat” i transportar-los a moments de la seva vida a través de grans clàssics del blues i pop-rock internacional, com ara Led Zeppelin, Rolling Stones, Elvis Presley, Tina Turner o els Beatles. “Encara que els melòmans els consideren un càncer sense cap mena d’originalitat, són un cant a la nostàlgia. L’únic que fan és reproduir dignament un llegat musical i apropar-lo a la gent” afirma Cruz.
A més, l’expert menciona que tota la música clàssica són versions, ja que els músics toquen peces musicals compostes per altres. “El Palau de la Música és un cau de tributs. Tota l’òpera ho és, de fet, ja que els originals provenen d’exponents musicals com Mozart o Beethoven, entre d’altres”. Malgrat que ells no són vius, la seva música continua present als auditoris d’arreu del món gràcies a les orquestres.
Concerts a prop de Barcelona
Existeixen diverses sales de festes a Barcelona i voltants que ofereixen tributs en la seva programació habitual. A Razzmatazz, els Australian Pink Floyd van actuar el dimecres, 21 de febrer. Fa més de 30 anys en actiu i tenen més de cinc milions d’entrades venudes.
A Badalona, el Sarau 08911 està especialitzat en aquest sector i el divendres, 23 de febrer, a les 23.30 hores hi actuarà Please versionant la banda U2. A més, han anunciat que al març hi haurà un tribut a Michael Jackson.
A la sala de concerts La Nau, al Poblenou, està previst que els Californicators, tribut a Red Hot Chili Peppers, actuïn el dissabte, 24 de febrer, a les 22 hores.