Una de les obres més famoses de Picasso ha viscut un trasllat de pel·lícula aquest dilluns al matí. Es tracta de la primera pintura de la sèrie “Las meninas”, de 1957, que s’ha transportat —custodiada per la policia Nacional— des del Museu Picasso fins a la Fundació Joan Miró per formar part de l’exposició “Miró-Picasso”, que s’inaugurarà el 20 d’octubre i que implica un intercanvi de 130 obres entre les dues institucions artístiques.

Trenta professionals per moure l’obra

La logística ha estat complicada perquè es tracta de l’obra més “delicada” que es trasllada, diu Reyes Jiménez, restauradora del Museu Picasso. El trasllat s’ha iniciat a les 8.30 h i ha estat complex despenjar i moure l’obra. Jiménez detalla que és delicada perquè les parts blanques de l’obra no tenen pintura i qualsevol moviment o vibració pot fer que s’esquerdin les parts que sí que tenen capa pictòrica.

Per les dimensions de l’obra —260×194 cm— està dins d’un marc especial i ha estat necessari protegir-la amb un vidre de seguretat molt resistent i transparent que evita que hi hagi un canvi de la humitat, que podria malmetre l’obra. ‘Las meninas’ de Picasso ha estat traslladada amb un camió i custodiada per agents de la Policia Nacional. Finalment, a les 15.30 h, l’obra s’ha penjat a la Fundació Miró. En total, l’operació ha durat unes set hores i hi han intervingut més de trenta professionals.

La sèrie “Las meninas” està formada per 58 quadres en què l’artista va fer una anàlisi reinterpretant diverses vegades ‘Las meninas’ del pintor Diego Velázquez.

Picasso i Miró, una gran amistat

L’exposició “Miró-Picasso” és un projecte conjunt entre el Museu Picasso de Barcelona i la Fundació Joan Miró que tindrà lloc de manera simultània als dos equipaments fins al 25 de febrer del 2024. Joan Miró i Pablo Picasso, que van mantenir una estreta amistat durant més de 50 anys, van triar Barcelona per llegar-hi la seva obra en forma de centres d’art monogràfics.

Aquesta exposició conjunta mourà un total de 130 obres provinents de museus i d’entitats privades de tot el món. La mostra exhibirà més de 250 obres amb l’objectiu de mostrar els dos artistes, cara a cara, que “van transformar amb veu pròpia i una intensitat plàstica sense precedents l’art del segle XX”, diuen els organitzadors de la mostra.

Què es pot veure a l’exposició?

A l’exhibició es poden veure diverses temàtiques com la trobada el 1917 a Barcelona fins als darrers projectes monumentals, passant per l’episodi del Pavelló de la República Espanyola a París el 1937 i l’interès per la tècnica ancestral de la ceràmica. El visitant podrà descobrir en aquesta mostra com els dos artistes i amics van compartir moments transcendents de les seves carreres.

“Miró-Picasso” s’emmarca dins dels actes de la Celebració Picasso 1973-2023, que comprèn un total de 50 exposicions dedicades a Picasso que tindran lloc arreu del món entre la tardor del 2022 i la primavera del 2024.