Els museus Picasso i la Fundació Joan Miró impulsen l’exposició “Miró-Picasso”, una mostra conjunta sobre l’amistat i complicitat dels dos artistes. Coincidint amb el cinquantè aniversari de la mort de Pablo Picasso i el quarantè de Joan Miró, del 20 d’octubre al 25 de febrer del 2024 els dos espais exhibiran 338 obres amb peces que no s’han vist mai a Barcelona.

Les obres han arribat de diferents col·leccions privades i públiques d’arreu del món, museus del nivell del Museu Nacional Picasso de París, la Tate Gallery de Londres, el Museu Nacional Reina Sofia, la National Gallery of Art de Washington i el Centre Pompidou. La mostra serà una oportunitat única per veure obres que han trepitjat ben poc Barcelona, com ‘La masia’ (1921-1922) i ‘Dona, ocell, estrella’ (1966-1973), de Joan Miró, i ‘Figures a la vora del mar’ (1931) i ‘Les tres ballarines’ (1925), de Pablo Picasso.

El director de la Fundació Joan Miró, Marko Daniel, ha afirmat que la mostra “és un somni fet realitat” i que ja seria un èxit “si només s’haguessin intercanviat les dues col·leccions”.  

Una exposició amb quatre dones al capdavant

Les comissàries són quatre dones, Elena Llorens, Sònia Villegas, Margarida Cortadella i Teresa Montaner que han detallat que a l’inici es van preguntar què havia significat aquesta amistat entre els dos. Volien descobrir quines afinitats tenien i veure si hi havia empremtes de l’amistat en les obres. Miró va tenir com a referent Picasso perquè era 12 anys més jove. Les comissàries han explicat que Miró tenia fotos de Picasso a tots els estudis on va treballar. Picasso, en canvi, conservava en la seva col·lecció privada dues obres de Miró‘Autorretrat’ i ‘La ballarina espanyola’—, que es poden veure en primícia a l’exposició.

L’amistat entre Joan Miró i Pablo Picasso

L’exposició estableix un diàleg entre les dues institucions, que intercanviaran peces clau de la seva col·lecció habitual, com ‘L’estel matinal’ (1940), de Miró, i ‘L’arlequí’ (1917), de Picasso, entre d’altres. Aquest canvi d’espai de les pintures és un símbol de l’eix central de la mostra: l’amistat entre els dos grans pintors. És també significatiu l’any en què s’estrena aquesta exposició, un 2023 en què el Museu Picasso fa 60 anys, i es troba en plena ‘Celebració Picasso 1973-2023’ que commemora els 50 anys de la mort de l’artista malagueny.

Precisament a la mostra del Museu Picasso es pot resseguir, gairebé fil per randa, com al París dels anys 20, un jove Joan Miró de 26 anys veu com el cercle artístic d’un consagrat Picasso de 38 li obra les portes. Miró sempre estarà agraït a Picasso que li facilités aquestes primeres passes en el món de l’art.