El Llum BCN 2024 ja està en marxa i omple de llum i so el Poblenou. El Festival d’Arts Lumíniques ha arrencat aquest divendres i durant tot el cap de setmana s’hi poden veure una quarantena d’instal·lacions artístiques. Aquesta tretzena edició està centrada en la relació de l’obra amb l’espai públic i en la visibilització de les dones en aquest camp del disseny.
El festival comença amb les expectatives força altes, perquè creix en nombre d’instal·lacions i propostes artístiques. L’organització calcula que més de 200.000 persones seran espectadores del festival, una xifra similar a la de l’any passat.
Un aparador del talent local i internacional
En la programació del festival hi ha una àmplia representació d’artistes locals i internacionals, però també 17 escoles de disseny i arquitectura.
En la plana internacional destaquen els creadors britànics United Visual Artists, que s’instal·len a la zona de les Glòries, amb ‘Patterns and recognitions’. Aquesta és una de les propostes centrals que es poden veure al Disseny Hub de Barcelona. No gaire lluny, al TNC es pot veure una proposta amb segell català, ‘Canopée’, del tarragoní Antoni Arola, que transforma el vestíbul del teatre en un bosc.
Pel que fa al talent dels futurs creadors, una de les propostes és ‘Llum verda’. Els alumnes de l’Escola Superior de Disseny i d’Arts Plàstiques de Catalunya han transformat un solar del carrer de Tànger en un espai verd per acostar la natura al veïnat.
Aposta descentralitzada amb tres itineraris
Una altra de les peculiaritats d’aquesta edició és que el festival s’escampa pel Poblenou en una aposta per la descentralització, que també vol evitar les aglomeracions. Davant del repte de facilitar la mobilitat als visitants el festival proposa tres itineraris que s’estructuren seguint el trajecte dels tramvies de la línia T4.
Les tres rutes són la blava, que se centra en la zona de les Glòries i el seu entorn; la lila, que cobreix la Diagonal i el Parc del Centre del Poblenou, i la taronja, que se centra en les instal·lacions dels artistes locals i que s’ubica més aviat al sud.
La recomanació per al públic és desplaçar-se en transport públic, no només per arribar-hi sinó també per moure’s pels diferents escenaris i instal·lacions. Durant aquests tres dies, es reforçarà el servei de TRAM i podrà haver-hi afectacions al trànsit per facilitar els recorreguts a peu.
Collboni destaca les Glòries com a epicentre de la cultura i la creació
En el tret de sortida al festival, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha recordat que el Llum BCN té lloc entre dos dels grans congressos tecnològics de Barcelona, l’ISE Barcelona i el Mobile World Congress, i que el festival els dona una “capa de valor artístic i de creació”. Per això, ha reivindicat el Llum BCN com un festival icona de la ciutat.
En aquest sentit, s’ha felicitat de la decisió de traslladar l’esdeveniment des de Ciutat Vella al Poblenou, en una aposta per revitalitzar aquest barri i convertir-lo en el “quilòmetre zero de la innovació, la moda i el disseny a Barcelona”, i “ho estem aconseguint”, ha celebrat. “Cada vegada més gent mira aquí per saber què passa a Barcelona”, ha afirmat.
També ha destacat que la plaça de les Glòries, un cop n’acabi la transformació, es convertirà en l’epicentre de la Barcelona metropolitana. “Volem unes Glòries culturals i creatives”, ha dit, que aprofitin el potencial de tots els equipaments culturals —TNC, L’Auditori i DHUB— i tot un ecosistema vinculat a la creació, el disseny, l’art i la innovació.