(ACN / Redacció) L’Institut la Guineueta, a Nou Barris, denuncia el tancament de l’ESO i el “desmantellament” de cicles formatius. El curs vinent ja no hi haurà ESO al centre, i es deixaran d’impartir, a decisió d’Educació, formacions professionals en informàtica i administració. Per tot plegat, el claustre considera “del tot desafortunat i contraproduent” eliminar oferta educativa i demana al departament que mantingui l’actual. “Aquest institut rep joves dels voltants i se’ls fa un acompanyament a l’ESO de manera que després alguns es quedaven perquè ja eren al centre”, explica a betevé Jordi Gil, un dels docents del centre.

Reordenació de la Formació Professional a Barcelona

Per contra, des del Consorci d’Educació es defensa que la matriculació en centre de Formació Professional no es fa per qüestions de proximitat, sinó d’interès en l’ensenyament en concret. Expliquen a betevé que forma part d’un pla de ciutat per especialitzar instituts i crear així centres potents en formació professional.

El veïnat reclama que es mantingui l’oferta educativa

Pel que fa a l’ESO, ara per ara és l’únic institut del barri de la Guineueta que ofereix ESO, i és un dels referents també per a Canyelles i Verdum. Per això, l’AV Guineueta reclama poder mantenir l’oferta educativa actual.

D’altra banda, el comunicat fet públic critica la reorientació del centre cap als àmbits de seguretat, emergències i protecció civil, cicles que consideren que tenen sortides laborals “reduïdes” i matrícula “molt elevada” per a l’alumnat.

El Consorci d’Educació assegura que “és un trasllat, no un tancament”

Fonts del Consorci d’Educació de Barcelona han matisat que el que es fa a l’Institut la Guineueta no és un tancament de l’ESO, sinó un trasllat. Admeten que s’ha accelerat, però recorden que ja estava previst, perquè dins “l’estratègia de ciutat” que segueix el Consorci, es tracta de crear “grans centres” de batxillerat i cicles per oferir una oferta “més potent” que la que podrien assumir centres “petits i atomitzats”.

Per això opinen que mantenir tercer i quart d’ESO no tenia sentit. També han recordat que la matrícula dels alumnes de cicles no es fa amb criteris de proximitat i que són pocs els alumnes d’aquest sector que estudien al districte on resideixen. Finalment, el Consorci també vol assegurar que l’oferta conjunta d’FP a la ciutat no es redueix per la remodelació d’aquest centre educatiu. En el còmput total, afirmen, roman igual que la que hi havia abans dels canvis.