El moviment veïnal de la Prosperitat no es resigna a deixar que el barri perdi el jardí i hort urbà de Date una huerta. El projecte se n’haurà d’anar del solar ocupat des de fa més de set anys al carrer de Joaquim Valls, 79, però una vintena d’entitats han proposat formalment a l’Ajuntament una alternativa per mantenir-lo viu. La proposta reclama que el districte de Nou Barris torni a mediar amb la propietat del terreny, que ha rebutjat renovar la cessió d’ús de l’espai, per aconseguir una moratòria al desallotjament.

Aquesta pròrroga els permetria guanyar un temps que els veïns volen que l’Ajuntament empri a adequar el terreny que quedarà lliure quan es treguin els barracons del Casal de Joves de la Prosperitat, de manera que el col·lectiu Date una huerta s’hi pugués traslladar. Això seria a l’abril, un cop els joves acabin de traslladar-se al nou equipament. “A Date una huerta hi ha un patrimoni vegetal i tot d’entitats que hi treballen, no se’n poden anar d’un dia per l’altre. Demanem una moratòria i fer un trasllat viable”, apunta Elia Herranz, de l’Associació de Veïns de la Prosperitat.

Demanen fer pisos socials al solar de Date una huerta

La proposta veïnal enviada a l’equip de govern de Nou Barris també inclou la petició d’obrir una via per comprar el solar de Joaquim Valls per construir-hi habitatge social. “Ens preocupa molt que el solar torni a ser un niu de brutícia i de rates, i abans que la propietat hi especuli, preferim que l’Ajuntament l’adquireixi i hi faci, per exemple, pisos socials per al barri”, defensa Elia Herranz. I, en tot cas, si això no és possible, reclamen que el consistori supervisi “l’actuació correcta de la propietat”, tant pel que fa a la possible llicència d’obres com a “la documentació adequada sobre la presència de l’arbrat existent”.

Set intents de desnonament i una cessió d’ús per un any

El projecte Date una huerta és, en realitat, més que un hort urbà o un jardí. Ha esdevingut els darrers set anys un punt de trobada i d’activitats, creat sobre la base que l’ocupació del solar va posar fi a deu anys d’abandó, brutícia i rates a l’espai. El col·lectiu, molt heterogeni i intergeneracional, sempre ha afirmat que se n’anirien quan hi entressin les màquines, però que mentre hi fossin serien una barrera a la degradació.

El col·lectiu ha sobreviscut a set intents de desallotjament fins que la propietat es va avenir a signar una cessió d’ús per un any amb l’Ajuntament, que va fer de mediador, i va retirar la denúncia. L’únic condicionant per trencar el conveni era que aparegués un comprador del solar. El solar continua en venda però en caducar l’acord, el fons immobiliari ha rebutjat renovar-lo. Ara, Date una huerta confia començar una nova etapa en el terreny del fins ara casal de joves, on tindran un altre hort urbà com a veí, l’Ecovincles.