El Replà ofereix formació per a dones vulnerables derivades de serveis socials i associacions privades. És un projecte de l’entitat Gràcia Participa, que va començar amb set alumnes al Centre Cívic la Sedeta i quatre anys després ja en són una cinquantena. Tenen un espai propi ubicat al carrer de Pau Alsina i comparteixen instal·lacions amb una altra iniciativa de l’entitat, el Rebost Solidari.
La majoria de les alumnes són nouvingudes o fa temps que van arribar a Barcelona des d’altres països i no han trobat feina. Per això, el Replà ofereix diversos cursos i tallers però també fan sortides i el projecte esdevé un espai on les dones es relacionen. Es troben en situacions similars i a la vegada aprenen juntes, creen vincles.
He perdut la vergonya a parlar en català”
Els dimarts imparteixen classes de llengua catalana. L’Adriana Lara, que va venir des d’El Salvador fa un any, reivindica aquesta immersió lingüística. “He perdut la vergonya a parlar català, i això també m’ajudarà a trobar feina perquè moltes ho demanen”, puntualitza. L’altre curs que fan setmanalment és d’informàtica i per a algunes alumnes també fan classes individuals d’alfabetització.
Un projecte possible gràcies als voluntaris
El projecte funciona gràcies al voluntariat i es finança amb una subvenció de l’Ajuntament de Barcelona i l’aportació privada d’Agbar. Això permet pagar algunes formacions especialitzades. És el cas, per exemple, de la Daisy Marupa, que va començar al setembre i ha fet una formació pràctica per aprendre l’ofici de fornera.
Amb tot, des de l’entitat reclamen que l’administració repensi els requisits de les formacions, que demanen que els participants tinguin la documentació en regla. Denuncien que aquest fet endarrereix l’entrada al món laboral, ja que les regularitzacions triguen tres anys. “Reclamem que en tres anys, quan tinguin papers, aquestes dones estiguin formades i puguin entrar al món laboral”, demana Neus Anglada, una de les coordinadores d’El Replà.