Els veïns del carrer de Calatrava s’han oposat des del principi a la circulació de la línia de bus V9 pel carrer. El servei hi transita des de fa més de cinc anys i ara demanen que, si no es modifica l’itinerari de l’autobús tal com han reclamat sempre, almenys hi passin els autobusos més moderns, que fan menys soroll. Una queixa que han traslladat a l’Ajuntament i a TMB en un intent per repacificar la via.
Una línia amb una molta oposició veïnal
En els últims anys, els veïns de Calatrava han vist com el seu carrer passava de tenir poc trànsit a ser una connexió entre la via Augusta i la ronda de Dalt. A més, l’any 2018 s’hi va afegir la circulació del bus V9. Aquesta línia es va trobar amb l’oposició frontal del veïnat, que demanava que passés per Ganduxer o per la via Augusta, carrers que ja tenien amb un carril bus. Amb la implementació de la xarxa ortogonal, però, els tècnics de Mobilitat de l’Ajuntament van optar per mantenir l’itinerari per aquest carrer que fa pujada i que només té un carril de circulació.
Els veïns denuncien que, en ser un carrer estret, el so reverbera i el soroll s’amplifica. “El problema són les retencions que provoca l’autobús quan para en pujada“, lamenta en Josep Maria Rocafort, veí del carrer: “Si fos en horitzontal és una cosa, però en haver de tornar a arrancar en pujada, la pol·lució la multipliquem per cinc o per sis de tots els vehicles que van darrere“. La Marina Albors, també veïna de la via, afegeix: “Si veritablement es demostra que ha de passar per aquí, s’haurien de buscar uns vehicles que minimitzin l’impacte que té aquest autobús al barri en temes de soroll, utilitzant els autobusos de nova generació, que fan molt menys soroll”. A més, demanen que cap al final del dia, quan hi hagi menys usuaris, no s’utilitzin els busos grans articulats perquè són més sorollosos.
“Les bases metàl·liques són com un tambor”
Per altra banda, els veïns demanen que es faci manteniment i es fixin les bases metàl·liques de la parada de l’autobús, perquè cada vegada que els usuaris hi passen per sobre fan molt soroll, ja que no estan ben enganxades a terra. “Tots aquests ferros estan deixats de la mà de Déu des que els van posar. És com un tambor que està tocant tot el dia” explica Rocafort.
La solució al soroll, els busos elèctrics
TMB ha explicat a betevé que just en aquest tram es necessiten vehicles híbrids de gas natural comprimit i gasolina perquè funcionen millor en pujada. Per reduir-ne el soroll s’hauria de passar a vehicles elèctrics o vehicles híbrids elèctrics, que s’aniran incorporant progressivament. L’objectiu de TMB és anar renovant la flota i arribar al 25 % dels autobusos de zero emissions el 2024, és a dir, que siguin vehicles elèctrics o d’hidrogen.