La finca protegida de Can Capellanets, a les Corts, està ocupada des de fa unes setmanes, segons ha pogut constatar betevé. Almenys dues persones hi entren i en surten per un forat a la reixa que s’ha col·locat per impedeix-hi l’accés.
Els veïns estan preocupats per la situació precària d’aquest espai, catalogat a l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Es dona la circumstància que aquest diumenge hi ha hagut un incendi als jardins que no ha provocat ferits però es desconeix en quin estat ha quedat la finca.
Aquest immoble va ser un antic convictori d’estudiants a capellans dels segles XVIII i XIX. El seu futur està judicialitzat per un litigi entre la propietat, la Fundació Sant Josep Oriol i l’entitat gestora de l’espai, la promotora l’Onada, que hi ha de fer una residència per a gent gran.
Els veïns denuncien negligència en el manteniment
Adela Agelet, presidenta de la Coordinadora d’Associacions de Veïns i Entitats de les Corts, assegura que és “l’última peça important del nucli antic de les Corts que està catalogada i fa vuit anys que s’està degradant”. Marta Ollich, membre de la Plataforma Salvem el Patrimoni de les Corts, denuncia que “està pràcticament en ruïnes, ara sembla que està ocupat i l’Ajuntament de Barcelona no fa res”.
Afegeix que els jardins, que també estan catalogats, estan molt degradats quan “podrien ser un pulmó verd”. Les dues entitats demanen a l’Ajuntament que “no defugi” la seva responsabilitat perquè “el patrimoni ho és per si mateix” i no ha de dependre de conflictes entre privats.
L’Ajuntament, pendent del desallotjament per iniciar-hi les tasques de manteniment
Fonts del districte de les Corts expliquen a betevé que, en tot moment, tenen “la voluntat d’actuar per tal de protegir les finques“, que hi han fet visites tant amb la Fundació Sant Josep Oriol com amb l’Onada, per iniciar tasques de manteniment i que ja s’han enllestit els informes de Patrimoni, de l’edifici i de Parcs i Jardins. Actualment s’estan fent gestions per desallotjar les persones que s’han instal·lat a la finca i iniciar els treballs de manteniment de l’edifici. Afegeixen que, un cop resolt el litigi entre les parts, des del districte s’acceleraran les gestions per impulsar-hi les millores necessàries.
Litigi entre la propietat i la gestora
La cessió de la finca a l’Onada es va signar per 52 anys el 2017, però la Fundació va demanar el 2021 via judicial poder-la recuperar. El cas continua, a hores d’ara, als tribunals.
El projecte de l’Onada preveu fer-hi una residència per a persones grans amb capacitat per a 134 residents i mig centenar d’usuaris d’un centre de dia. Un 40 % de places es podran concertar amb l’Administració, segons fonts de l’Onada, que assegura que tenen moltes ganes de poder crear aquest equipament que consideren molt necessari per al barri. El projecte té l’oposició de les entitats veïnals.