(ACN/Redacció) Els usuaris de transport públic triguen un 20 % més a arribar a Barcelona que si ho fessin en vehicle privat, fet que suposa 10 minuts més de mitjana. Aquesta és la conclusió que es desprèn de l’estudi del RACC, que ha analitzat l’experiència de 1.100 ciutadans i que ha conclòs que molts opten per la mobilitat col·lectiva per evitar les retencions i per la manca d’aparcament en arribar a la destinació.
Els usuaris aproven el servei de Rodalies
Els enquestats donen un aprovat general al servei de transport públic per entrar a Barcelona i el puntuen amb un 5,7 sobre 10. Amb tot, un 27 % dels preguntats el suspenen.
Per modalitats, la millor valorada és la dels FGC, que obté un 5,9. El bus exprés rep un 5,8 i la xarxa de Rodalies, un 5,5. Bardají s’ha referit a aquesta darrera puntuació i ha reconegut que es tracta d’una xifra que “contrasta amb la realitat” i que evidencia que per a les persones que fan ús de Rodalies cada dia el servei no és tan precari malgrat les incidències habituals que registra.
Més freqüència, més capacitat i millor connexió amb les estacions
L’informe també ha avisat de l’elevada ocupació, del 80 %, de la xarxa de Rodalies, FGC i bus exprés a primera hora del matí. Per tot plegat, el RACC recomana incrementar les freqüències de pas i la capacitat a Rodalies, i reforçar també el servei del bus exprés en les línies i horaris de major saturació i millorar la informació que rep l’usuari al llarg del viatge.
També planteja estendre els punts de Park&Ride a les estacions metropolitanes; promoure l’ús del carril bus-VAO de baix cost als corredors del Baix Llobregat i del delta del Llobregat; reorganitzar les parades de bus interurbà que hi ha a Barcelona i flexibilitzar les hores d’entrada a la feina i el teletreball.
Manca d’efectivitat de les ZBE
En preguntar-los sobre la implantació de la zona de baixes emissions a les rondes de Barcelona, els responsables del RACC han coincidit a dir que la mesura no ha contribuït a millorar la mobilitat col·lectiva. Bardají ha explicat que “s’han substituït 600.000 desplaçaments en vehicles més contaminants per d’altres de menys contaminants”, però que segueixen fent-se en cotxe privat. Així, ha afirmat que, d’acord amb dades de la pàgina web de l’Ajuntament de Barcelona, l’any 2019 la mobilitat amb vehicle privat representava el 20,1 % del total. “Ara la xifra és del 19,9 %, és una variació molt minsa”, ha opinat.