La secció ‘Arxiu Barcelona’, del “bàsics”, recupera el passat de la ciutat i les històries que hi habiten amb el periodista cultural Toni Vall. Aquesta setmana obre el primer capítol sobre teatres emblemàtics de Barcelona. En aquest cas revisa la història de tres sales històriques que ja no existeixen. Però què hi ha en el seu lloc? Parlem dels teatres Capsa, Barcelona i Talia.
El Teatre Capsa, ara un restaurant
El Teatre Capsa va néixer l’any 1969 amb Pau Garsaball. Estava situat al carrer de Pau Claris a la cantonada amb Aragó, a l’antic edifici CAPSA (acrònim de Companyia Auxiliar Panificadora, SA), propietat del Gremi de Flequers de Barcelona. Era un espai de producció d’obres de teatre independent. S’hi van representar espectacles d’èxit com ‘El retaule del flautista’, de Jordi Teixidor.
El 1974 va tenir una nova vida en convertir-se en sala de cinema, el Cinema Capsa, amb una programació de pel·lícules d’art i assaig. Va ser l’any 1998 quan va tancar definitivament.
Ara, l’edifici s’ha transformat en un restaurant, tot i que manté l’empremta del seu passat. S’han conservat les lletres de quan era el Teatre Capsa.
El Teatre Talia, Martínez Soria i un solar pendent de qualificar
El Teatre Talia es va inaugurar el 1900, estava ubicat al número 102 de l’avinguda del Paral·lel i va tenir noms diferents com Delícies, Líric, Trianon i Madrid-Concert. La sala disposava de platea i dos pisos en forma de ferradura.
A partir del 1924 es va començar a anomenar Teatre Talia i als anys 50 el van comprar Ignacio F. Iquino i Paco Martínez Soria. A poc a poc va acabar sent Martínez Soria l’únic propietari i el 1982 va canviar-li el nom de Talia pel seu: Teatre Martínez Soria.
El teatre va tancar el 1987. Dos mesos després, hi va haver un incendi i finalment va ser enderrocat. El gener del 2022, després de dos anys de negociació, el solar va ser adquirit per l’Ajuntament de Barcelona. Ara, l’espai és un solar pendent de qualificar.
El Teatre Barcelona, ara espectacles de flamenc
El Teatre Barcelona estava situat a la rambla de Catalunya, 2 i va funcionar entre el 1923 i el 1983. Aquesta sala es va construir sobre el Teatre Doré.
La façana era d’estil neobarroc amb aire afrancesat i estava coronada per un frontó al centre del qual hi havia un medalló amb el nom del teatre. Els moments d’esplendor de la sala van ser durant els anys 30 i 50.
Un moment històric va ser el 6 d’octubre del 1935, quan va haver-hi un recital poètic de Federico García Lorca i Margarida Xirgu adreçat als obrers.
A començament dels 80, semblava que el teatre es podria convertir en una sala municipal. Però el 1983 es va tancar i va quedar abandonat. L’any 1987 es va acabar enderrocant i va ser substituït per un hotel. A la planta baixa, però, continuen les funcions al Barcelona Music Hall, ara de flamenc. El nou edifici és una obra de l’equip d’arquitectes Martorell-Bohigas-MacKay.