L’escriptora i col·laboradora del ‘Plaça Tísner‘, Marta Carnicero, ens convida a llegir obres literàries a través d’adaptacions fetes en còmic. Són quatre edicions de novel·les gràfiques que adapten llibres molt populars. Es tracta de ‘1984‘, de Georges Orwell; el conte ‘La lotería de Shirley Jackson; ‘A la recerca del temps perdut‘, de Marcel Proust i la novel·la ‘Intemperie‘, de Jesús Carrasco.
‘1984’, de J. C. Derrien i R. Torregrossa
Planeta Cómic (2022)
Són imatges plenes de detall, que et fan reflexionar. El còmic és en blanc i negre però, en alguns moments, s’omple de color. En tot cas, tant l’original com aquesta adaptació aconsegueixen confrontar-nos amb un món terrorífic que, pel que fa a la pèrdua de privacitat, no està tan lluny del nostre.
En l’era dels “deepfakes“, aquesta història sobre un funcionari obligat a reescriure el passat ens fa reflexionar. ‘1984’ també ens porta a preguntar-nos a què ens pot portar la por i el fet d’enfrontar-se als terrors de cadascú.
‘La lotería, de Shirley Jackson’, de Miles Hyman
Nórdica Cómic (2018)
La Shirley Jackson és una de les reines del terror psicològic que, en català, hem pogut llegir en traducció del Martí Sales, publicada per l’Altra Editorial, i els contes en castellà publicats per Minúscula. I ‘La lotería’, l’il·lustra el seu net el Miles Hyman. I ho fa molt bé, perquè aconsegueix el “crescendo” en intensitat que va aconseguir la seva àvia.
Es tracta d’un conte que es va publicar al ‘New Yorker’. Ens parla d’un ritual atàvic que té lloc, a tots els pobles, cada 27 de juny i que a Jackson li serveix per fer un retrat de l’ànima humana en una història que ens parla de la pressió del grup, les pors irracionals, la hipocresia i la violència institucionalitzada en nom del bé comú.
‘En busca del tiempo perdido’, de Stéphane Heuet
Sexto piso (2006)
Seguim amb l’adaptació d’un dels clàssics –potser el més famós– de la literatura francesa. Sí, perquè Marcel Proust és glòria nacional i, lògicament, el fet d’adaptar-lo va despertar controvèrsia, tot i que aquí hi ha un esforç per respectar el text original, que s’inclou en citacions textuals a pràcticament totes les pàgines.
L’original són set volums i aquest només adapta les primeres 200 pàgines del primer volum. Però com passa amb els clàssics, conté episodis que es converteixen en patrimoni popular, tot i que en molts casos no s’hagi llegit. És el cas de la famosa magdalena de Proust.
‘Intemperie’, Javi Rey
Planeta Cómic (2016)
Acabem amb l’adaptació d’una novel·la contemporània, ‘Intemperie’. Una novel·la de Jesús Carrasco, angoixant i profundament descriptiva, que ens parla d’una persecució en el context de dues intempèries, una de física i una d’interior, de les quals el protagonista no es pot protegir.
Javi Rey aconsegueix traduir en imatges la riquesa del llenguatge en una adaptació que, essent lliure, és fidel al missatge de l’obra original, que el propi Carrasco ha celebrat. Cal destacar el tractament del color que fa que el lector senti la inclemència dels elements que castiguen el protagonista.