Si l’any passat va ser el del metavers, aquest Mobile World Congress 2024, que comença dilluns, serà, sens dubte, el de la intel·ligència artificial generativa. És a dir, la que és capaç de crear contingut, com textos, àudios i imatge. La principal novetat en aquest àmbit és com cada vegada més mòbils són capaços de fer servir aplicacions d’intel·ligència artificial a petita escala gràcies als xips dels dispositius. Així s’evita haver-se de connectar a immensos servidors que consumeixen molts recursos.
Fins fa uns mesos era poc factible veure intel·ligència artificial generativa en un mòbil”
“Fins fa uns mesos era poc factible veure intel·ligència artificial generativa en un mòbil, però hem començat a veure llançaments de mòbils d’alta gamma amb xips capaços d’executar algunes aplicacions d’IA sense necessitat —ni tan sols— de connectar-se a internet”, ha explicat a betevé el professor d’estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC, César Pablo Córcoles. Això, diu, evita que les dades de l’usuari circulin per internet i acabin en servidors remots.
Elías Gargallo, cap de desenvolupament de negoci digital del centre tecnològic Eurecat, també coincideix que la intel·ligència artificial serà clara protagonista d’aquesta edició: “Serà el Mobile de la IA, amb tots els anuncis que hi ha hagut darrerament de noves aplicacions i la democratització d’aquesta tecnologia”. Gargallo apunta que cada vegada més empreses inverteixen i busquen aplicacions basades en intel·ligència artificial.
Realitat virtual i augmentada
El MWC 2024 serà, un any més, el de la realitat virtual. I aquí en té molta culpa un gegant que, de fet, no hi és al Mobile, Apple, que fa poc ha presentat les seves ulleres Apple Vision Pro. Al congrés hi veurem prototips semblants, com el de Meta, que busca convèncer l’usuari perquè aquest producte acabi sent un imprescindible a totes les cases. “Les empreses estan buscant aquella aplicació que convenci la gent perquè es compri els dispositius i perquè els compensi treballar amb un casc al cap”, explica Córcoles.
Gargallo, per la seva banda, veu un futur prometedor per a aquest tipus de dispositius: “L’ésser humà està acostumat a interactuar en 3D i això amb els mòbils no ho tenim”. A més, assenyala que aquest tipus d’ulleres cada vegada són més sofisticades i ja són veritables ordinadors autònoms.
El debat sobre el 6G
Amb el 5G ja amb nosaltres en aquesta edició es començarà a parlar de 6G. Ara bé, aquí —avisen els experts— hi ha un debat. Si el 5G no ha estat la revolució que s’anunciava, què hem d’esperar de la següent generació? “Del 3G al 4G vam notar un gran canvi, de sobte podies veure un vídeo de YouTube com si fossis a casa”, explica Córcoles. No va passar el mateix, afegeix, amb el pas al 5G i, per això, diu, serà difícil per als impulsors explicar la necessitat de fer el salt al 6G d’aquí a 8 o 10 anys.