“Memòries de pandèmia. Només ens en sortirem juntes” recull els records de com va ser viure a la Barcelona confinada per la covid-19 el març del 2020. El material d’aquesta exposició s’extreu del testimoni de 74 persones de la ciutat que habitualment no registren públicament les seves vivències. La mostra es podrà veure a la Model, a l’Espai Memorial, des del 12 de gener al 12 de març i al Castell de Montjuïc, del 23 de març al 31 de desembre.
Una invitació a observar la intimitat de les llars
El confinament va ser, probablement, una de les mesures que més persones va afectar durant la pandèmia. L’espai públic va quedar solitari i la vida es va delimitar per a moltes persones a les quatre parets de casa. L’exposició, ideada per Jordi Mir i João França, recrea precisament aquest escenari a la Model.
L’espai expositiu es representa com una gran avinguda, ubicada al passadís central de la galeria de la presó, al llarg de la qual es van distribuint els edificis d’un costat a l’altre. Aquests blocs d’habitatges contenen cadascun una temàtica concreta (la incertesa, el dol, la celebració… ).
És així com es convida el visitant a recórrer els carrers per anar descobrint, a mesura que avança, cadascun dels continguts, com un espectador. Un recorregut que permet traspassar els murs dels habitatges per descobrir el que hi succeeix a dins.
74 veus que habitualment no registren el seu relat
L’exposició recull perfils de persones que van tenir un rol important en la resposta a la crisi: professionals dels serveis socials, personal sanitari, treballadors d’establiments considerats essencials, associacions i col·lectius veïnals, xarxes de suport mutu, professionals dels mitjans de la comunicació.
La mostra posa el focus en la realitat de les persones que van estar treballant formal o informalment en les cures, en el suport mutu, en els serveis públics, en la vellesa o la infància. També s’ha recollit el testimoni de persones en situació administrativa irregular o amb problemes de salut mental.
La mateixa exposició incorpora una cabina de videomaton en què els visitants podran gravar el seu testimoni, que amb la resta de material de la mostra quedarà dipositat a l’Arxiu Històric de la Ciutat.
Diàlegs amb experts en diferents disciplines
La Regidoria de Memòria Democràtica ha organitzat al mateix espai quatre sessions amb diàlegs entre experts en sociologia, ciència i cultura sobre temes vinculats a la pandèmia: com hem arribat a patir-la, com la vivim, com podem superar-la i com la recordarem. També es compartiran preguntes i reflexions en espais virtuals per promoure el diàleg abans, durant i després de cada sessió.