Un cartell a l’entrada de l’aula de primer indica: “Aquí comença la màgia”. I és ben bé així. Dins les classes de l’Escola del Mar es respira una atmosfera diferent. Els nens parlen de les seves emocions i desitjos. A fora, fan educació física i assagen cant coral en un pati que s’ha convertit en un oasi verd al cor del Guinardó. El projecte, basat en l’educació a l’aire lliure i centrada en els infants, es manté igual des que es va fundar el centre fa just 100 anys, un 26 de gener del 1922. Un mètode pioner, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, que s’ha convertit en tot un referent pedagògic a Catalunya.
Un segle després, el claustre i la direcció de l’Escola del Mar respecten al 100 % aquella idea original. “Els alumnes estan al centre de tot, treballem molt l’expressió oral i les emocions”, explica la directora, Teresa Guillaumes, que fa dues dècades que hi treballa. “L’objectiu és formar ciutadans del futur, amb opinions i esperit crític”. Una altra docent veterana, la Cristina Güell, destaca el fort vincle que hi ha entre els infants i tot el claustre i afirma amb orgull que se sent “afortunada de treballar-hi perquè és un model pedagògic”.
Una satisfacció que és ben evident entre les famílies del centre. Algunes amb una forta vinculació a l’escola, com la del Daniel Picas, la tercera generació que hi va. Afirma amb orgull que quan va tenir fills va veure clar “que havien d’anar a l’Escola del Mar” i destaca que els docents “posen els alumnes al centre , per sobre dels coneixements”. La seva parella, la Cristina Baldrich, destaca que el que més li agrada “és que els nens reben una educació integral i ben diferent” a la que ella va rebre.
Orgull i reivindicació del projecte original
L’Escola del Mar va néixer a la Barceloneta, al final del carrer de l’Almirall Aixada, i va trencar motlles. Per primer cop es va travessar “la paret de l’aula” i els els nens van sortir de classe. Anaven cada dia a la platja, feien classe a la sorra i es banyaven al mar. A banda dels beneficis pedagògics, tenir allà mateix l’aigua era bo per a la salut dels infants vulnerables, en un moment en què la tuberculosi feia estralls.
A principis del segle XX, l’Ajuntament s’havia proposat impulsar centres educatius a l’aire lliure, i és així com va sorgir l’Escola del Bosc, inaugurada el 1914 a Montjuïc i amb la pedagoga Rosa Sensat al capdavant.
Els bombardejos feixistes del 1938 van destrossar l’edifici original de la Barceloneta, però els impulsors van aconseguir mantenir viu el projecte a un nou centre al Roserar de Montjuïc. Al 1948, l’Escola del Mar va traslladar-se al recinte actual del Guinardó, on diversos elements recorden el passat marítim del col·legi.
Celebracions i actes reivindicatius a l’Escola del Mar
Durant tota aquesta setmana, l’Escola del Mar està de festa amb diverses activitats preparades per alumnes, claustre i entitats del barri. Aquest dimecres, tota l’escola torna a la platja de la Barceloneta per reivindicar les arrels del centre a i bufar espelmes. L’acte oficial de celebració del centenari es farà al cap de setmana. Una festa al centre amb totes les famílies actuals, exalumnes i descendents de Pere Vergés, el primer director de l’escola.