Escenari de tertúlies polítiques, culturals i musicals. Plató de publicitat, de cinema i de videoclips. Les històries que s’han viscut entre les quatre parets del Cafè del Centre donen per a més d’un llibre. Qui les té molt vives a la memòria és l’Agustí Bel, última generació de la família al capdavant del més que centenari establiment. Fa dos anys el va decidir traspassar i el local celebra 150 anys de vida ara sota la direcció del Grup Confiteria, que n’ha mantingut l’essència.
El Cafè del Centre va néixer el 1873 com a casino, però durant la dictadura de Primo de Rivera, que va prohibir el joc, el negoci va derivar cap a un bar de barri. L’etapa més esplendorosa l’escriu a partir dels anys 60. L’Agustí Bel recorda que quan ell se’n va fer càrrec va orientar-lo “com un local de nit amb actuacions en viu els caps de setmana. Fèiem menjar ràpid de preparar: embotits, formatges, patés i amanides per servir els clients que venien de matinada quan sortien del teatre o el Liceu”.
“La Diana Garrigosa sempre em demanava taula”
D’entre tots els clients que li demanaven taula l’Agustí recorda especialment la Diana Garrigosa, dona de Pasqual Maragall: “Venia i em demanava taula per 12 i jo sempre tenia una taula ocupada amb pastissos que després buidava per donar-li”.
El Cafè del Centre també va ser testimoni de les trobades entre Montserrat Roig i Maruja Torres. A les seves taules també s’hi asseia per escriure Arturo Pérez Reverte. Però l’Agustí recorda amb somriure entremaliat l’activitat cinematogràfica, publicitària i musical que ha acollit: “Els veïns estaven cansats de mi. Feia un anunci cada 15 dies i tallàvem el carrer. Tots els cotxes fora!”.
“Aquí han rodat Alejandro Sanz, Joaquín Sabina, Messi i Maradona”
Alejandro Sanz i Joaquín Sabina van rodar-hi videoclips. L’Agustí ens explica que amb Sanz el carrer es va omplir de fans que amb els crits feien impossible el rodatge: “Vaig sortir amb l’Alejandro, vaig aconseguir que es fes fotos i signés autògrafs i les noies van marxar”. Esportistes de la talla de Maradona i Messi també han rodat a l’interior del Cafè del Centre: “El Messi era molt seriós, no el podíem ni mirar”. També recorda rodatges de cinema: “Una pel·lícula amb l’actriu Ana Fernández que havia de mirar a càmera i vessar una llàgrima. I ho va fer en un tres i no res!”.
“Un empresari es volia quedar el local per fer-hi una pizzeria i vaig dir que no”
Mil i un records que l’Agustí té fixats a la memòria. Com tampoc oblida el moment del traspàs del negoci ara fa dos anys. Assegura que va rebre ofertes de molta quantitat: “Un empresari volia tant sí com no el local i hi volia obrir una pizzeria. Jo no volia que es perdés l’essència del bar”. Per això quan va rebre la visita del Grup Confiteria va tenir clar que “encara que fos a un preu més baix els vaig dir que era per a ells”. “Vinc aquí i em sento com a casa, em sento bé”.
El Grup Confiteria, que també té la Confiteria, el bar Muy Buenas o el Cèntric, entre d’altres, explica que el seu objectiu és apostar per establiments emblemàtics, “reivindicar-los i evitar que desapareguin”. La sala del Cafè del Centre està ara a les ordres de Quim Mora, que durant anys va treballar al desaparegut Pitarra: “Amb la bona feina de tots hem convertit el bar en un referent. Omplim cada dia, tenim cua i tothom està molt content. La família Bel, també”.