(ACN) La superilla literària de Barcelona ha crescut aquest any i va camí d’establir-se com una tradició de Sant Jordi. Després de l’acollida de l’any passat, aquest pla de pacificació puntual ha crescut en sentit muntanya, per Gràcia, i cap al mar, per la Rambla. Comerciants i veïns opinen que aquest espai s’està consolidant com un epicentre del dia malgrat les aglomeracions i els moments de caos viscuts puntualment aquest diumenge al matí en zones on hi havia circulació de cotxes, com el carrer d’Aragó.

El bon temps i el fet que la diada fos en diumenge ha sumat més visitants al cor de l’Eixample. Amb més espai per caminar, s’han multiplicat el qui badaven entre parades de llibres i roses, estands de partits polítics i grups de turistes.

“És molt maco veure tota la gent al carrer”, ha explicat des del carrer de Mallorca en Pere, un veí de la capital catalana, que aposta per aplicar aquesta idea en altres jornades de marcat caràcter ciutadà, com la Mercè o la Diada. “Això s’ha de mantenir i, fins i tot, ampliar”, ha reconegut mentre passejava pels voltants del passeig de Gràcia. No gaire lluny, en Xavier ha destacat també “l’ambient fantàstic” que es genera amb carrers convertits en zona de vianants i la comoditat de tenir espai per caminar més enllà de les voreres.

Assenyalen els venedors improvisats

“Trobo que és molt bona idea, hi ha gent i és una manera que es reparteix més, es pot caminar i mirar paradetes”, ha afegit la Roser, vinguda des de Terrassa amb la seva amiga Sheila. Per a la Bàrbara, de la floristeria Singular de Sarrià, el model de la superilla literària funciona i està ben organitzat. “A nosaltres ens va bé perquè la gent sí que passeja, mentre que a la Rambla o passeig de Gràcia s’hi acumulen. Aquí tot és més tranquil”, ha ressaltat des de la parada de roses que ha instal·lat en plena calçada.

D’altra banda, celebra que en aquesta zona de carrers tallats amb blocs de formigó i tanques de control només s’hi puguin vendre roses els floristes professionals. Això contrasta amb la resta de la ciutat, on les cantonades, els xamfrans i les places s’han omplert de venedors improvisats, siguin particulars o d’associacions i entitats.

La superilla literària també genera recels

Malgrat les bones crítiques que aquest model rep entre molts veïns i comerciants, també n’hi ha que es mostren escèptics amb una iniciativa que, a vegades, ha mogut parades que feia molts anys que estaven establertes al mateix lloc. És el cas de l’Amalia Sanchís, de l’editorial Parnass, que des del seu estand reconeix que estava millor abans d’aquesta iniciativa.

“Més que una evolució ha sigut una cosa que ens hem trobat de sobte”, ha lamentat envoltada de llibres. En aquest sentit, ressalta que és aviat per veure com els han afectat els canvis en les vendes. “Anem veient com evoluciona. De moment, sembla que hi ha bastant públic”, afirma. “Per mi, tant de bo tornéssim a allò d’abans”, agrega. En el seu cas, ressalta que és encara aviat per saber si aquest model s’ha consolidat o no.