Barcelona té una llarga tradició de metges insignes. Alguns d’ells han destacat com a científics pioners reconeguts a escala internacional. La majoria han estat persones compromeses amb la societat del seu temps.
En aquest recull hi ha el cas de sis doctors i una doctora que van excel·lir en la seva professió i que es van posicionar a favor dels menys afavorits, dels oprimits o de la llibertat, pagant-ne sovint un alt preu personal. Una proporció que s’adiu amb el fet que les dones tenien moltes dificultats per accedir al món de la ciència considerat, com molts altres, un sector masculí.
1. El doctor Ferran
A finals del segle XIX, el doctor Ferran va crear el primer laboratori microbiològic per combatre les malalties infeccioses i es va convertir en un dels científics més importants de la història. Va crear i millorar moltes vacunes i va salvar milers de vides. Se’l considera un dels pares de la microbiologia, a l’altura de Pasteur, Koch o Bright. Incomprès i discutit a Espanya, va ser nomenat membre Honoris Causa de la Societat Berlinesa de la Medicina.
2. Dolors Aleu
Especialista en ginecologia i pediatria, va visitar durant 25 anys i de manera altruista, dones i infants sense recursos. Dolors Aleu va ser la primera dona que va estudiar medicina a Espanya i la primera a exercir-la. Per fer-ho, es va haver d’enfrontar a tota mena d’obstacles pel masclisme de l’època, com els que li va posar el ministeri per llicenciar-se. La seva tesi doctoral explica científicament per què les dones s’han d’alliberar de les cotilles físiques i mentals per millorar la seva salut.
3. El doctor Trueta
El mètode de cura i prevenció d’infeccions en ferides obertes ideat pel doctor Trueta va salvar milers de vides a la Guerra Civil. Al final de la guerra, Trueta es va exiliar a Anglaterra, on va exercir la medicina i va ocupar càtedres a Oxford. Va ser proposat dos cops pel Premi Nobel.
4. Moisès Broggi
Moisès Broggi és considerat el metge humanista. Defensava la necessitat de fer costat al malalt i dispensar-li un bon tracte. És un dels pares de la bioètica al nostre país. Després de la guerra va ser represaliat.
5. El doctor Barraquer
El doctor Barraquer va tenir una visió: atendre pacients que no es podien permetre un tractament, a través de l’obra social. Ho feia a la seva clínica de luxe a la zona alta de Muntaner. Com a científic, va assolir fama per innovar en cirurgia refractària i, sobretot, en cirurgia de la cataracta.
6. Frederic Duran i Jordà
Frederic Duran i Jordà va ser el creador del primer banc de sang modern d’Europa. També va ser el primer en transportar sang al front per atendre els ferits de guerra. Després de la Guerra Civil es va exiliar al Regne Unit on va ser director del Departament de Patologia del Hall Children’s Hospital i del Monsall Hospital.
7. Alfons Balcells
Alfons Balcells va ser l’ideòleg i dissenyador del sistema de la Seguretat Social. El règim franquista li va encarregar organitzar un sistema sanitari assistencial públic pels treballadors com el que havia muntat al barri del Bon Pastor, a Barcelona, el 1940. Allà, Balcells havia creat un centre per atendre la gent del barri on treballava de manera gratuïta i que va estar en servei més de 30 anys, fins a la substitució per un CAP.