Al carrer de Torrijos, 5-7, hi havia la vaqueria on va viure la darrera vaca de Barcelona. Va ser dels últims establiments de la ciutat on venien llet fresca i tenien animals a l’interior.
En aquesta petita lleteria de Gràcia, es van viure moments de tensió quan la policia, el 15 de novembre de 1984, va desallotjar les últimes vaques lleteres de la ciutat. Avui, a la façana d’aquest edifici, encara s’hi conserva el rètol de l’antiga vaqueria.
El final de les vaques urbanes
L’historiador Francesc Franco explica que al 1961, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar una normativa que prohibia els establiments de llet, amb vaqueries incloses, dins l’àmbit urbà. Aquesta nova normativa donava una moratòria de 10 anys, fins al 1971, perquè els vaquers se n’anessin del centre de la ciutat. Algunes vaqueries, com la del carrer de Torrijos, van resistir a plegar fins al 1984.
Estimades pels veïns
Eduard Ampolla, veí del carrer de Torrijos, recorda la vaqueria i, sobretot, la senyora Antonia, la propietària, una dona, diu, molt simpàtica i agradable. Hi ha mantingut relació fins no fa gaire.
Ampolla recorda l’ambient que donava al barri la vaqueria. Les nits que una vaca paria, els gemecs se sentien per tot el carrer. Al matí, la senyora Antonia posava el vedell a l’entrada de la vaqueria perquè els nens del barri el veiessin.
La senyora Antonia també tenia gallines i Eduard Ampolla diu que l’olor dels animals no molestava. Ben al contrari, feia sensació d’estar a la muntanya.
El desallotjament
El dia del desallotjament, la policia es va presentar a dos quarts de nou del matí. Els veïns es van ajuntar i cridaven contra ells. Ampolla recorda que primer va aparèixer un camió de la policia i més tard, un altre. Van mig tallar el carrer i durant tot el dia hi va haver un estira i arronsa entre les forces de l’ordre i els veïns.
El vaquer, un home encorbat a causa d’haver estat amagat durant la guerra, es defensava amb una forca. La situació es va allargar fins a quarts de nou del vespre. En aquest ambient de tensió, algú va fer córrer la veu que dins la vaqueria hi havia el fill dels vaquers tancat amb una escopeta. Arribat aquest punt, la policia va forçar la porta entre cops i va entrar.
Plorant, cap a l’Hospitalet
Un cop a dins, la policia va començar a treure les vaques. En total, n’eren 22. Les primeres vaques van sortir mugint de l’estrès. Les van pujar als camions. A les més velles els va costar, i més d’una va caure.
Les vaques ploraven, això no ho podré oblidar mai. Recordo que els queien llàgrimes, com a les persones”
Finalment, les vaques van ser traslladades a una masia de l’Hospitalet. Però la llet d’aquelles 22 vaques es va seguir venent a la lleteria del carrer de Torrijos.