(ACN) Cada cap de setmana una gran quantitat de barcelonins desborda des de primera hora del matí els trens de Rodalies que connecten la capital catalana amb poblacions de costa com el Masnou o Sitges. Les altes temperatures de la ciutat i la gran afluència de turistes a les platges urbanes animen molts veïns a aprofitar els descomptes de Renfe i anar al Maresme o el Garraf. “Avui anem cap a Badalona, hi vaig amb unes amigues i hi anem en tren perquè allà no s’hi pot aparcar i en tren és molt còmode”, relatava aquest matí Rosa Ribera, una usuària. “Hi ha molta gent, espero que hi capiguem”, afegia Victòria Bilbao, una altra viatgera.
Poc després de les 10 h, a l’estació de Clot-Aragó de Barcelona l’anar i venir d’usuaris era constant. En alguns moments fins i tot es formaven cues a les màquines per comprar bitllets o a la taquilla, on es lliuren els abonaments amb descompte. A les andanes també s’hi acumulaven centenars de viatgers amb para-sols, barrets i neveres que esperaven per anar en direcció nord (a Badalona, el Maresme o la Costa Brava) o sud (en direcció a platges com Castelldefels, Calafell o Vilanova i la Geltrú).
“Nosaltres vivim a Barcelona i no tenim cotxe perquè no cal, a més a més, anar en tren a la platja és molt còmode i mantenir un vehicle a la ciutat tot l’any no té sentit”, destacava Xavier Legaza, acompanyat d’una amiga. En el seu cas, és el primer dia d’estiu que va a la platja, i normalment no agafa Rodalies. La Victòria, que anava a Sant Pol de Mar, reconeixia que sense descompte el servei de Renfe no és especialment econòmic. “Són gairebé 10 euros d’anada i tornada. És força car, crec”, ressaltava.
Més viatgers que abans de la pandèmia
Les darreres dades de viatgers facilitades per Renfe confirmen un auge del transport en tren d’ençà de la pandèmia. Segons les dades del primer semestre, Rodalies ha incrementat un 23 % la demanda respecte al mateix període de l’any passat.
Aquesta tendència s’accentua els dies de descans. De fet, l’activitat dels caps de setmana i festius supera amb escreix la registrada el 2019. Al mes de juny, marcava també un augment del 30 % respecte del mateix mes de 2022. Si es mira el mes complet, el juny també va acabar amb un 6 % més de viatgers que el 2019. La tendència de creixement és evident, segons Renfe, tant als serveis de proximitat de Barcelona (un 22 % més respecte al 2022) com als trens regionals (un 33 % més en relació amb el mateix període del 2022).