xiprer-al·lèrgia-pol·len-barcelona-2024
Xiprer monumental als Jardins de Mossèn Cinto Verdaguer de Barcelona

Som a la recta final del mes de febrer i, tot i la manca de pluja abundant i l’ambient anormalment càlid de l’hivern, la natura intenta seguir el seu cicle, malgrat el desajust del seu ritme que implica aquesta anomalia tèrmica i pluviomètrica.

Un dels primers arbres que acostuma a pol·linitzar al tram final de l’hivern a Barcelona és el xiprer, una espècie que acostuma a marcar l’inici de la temporada d’al·lèrgies a Barcelona.

Setmana de nivell màxim de pol·len de xiprer

Aquesta setmana (19 a 25 de febrer), segons informa la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el nivell de pol·len de xiprer serà màxim a Barcelona (4 sobre una escala de 4), amb la previsió és que es mantingui estable les pròximes setmanes.

Estadísticament, segons a base de dades del Punt d’Informació Aerobiològica, a Barcelona les concentracions màximes de xiprer s’acostumen a registrar entre finals de febrer i principis de març (mitjana 1994-2023). Enguany, i a diferència del 2023 que es va avançar, la pol·linització de xiprer va força en línia amb la mitjana.

Evolució de la concentració de pol·len de xiprer el 2024 (línia blava) respecte a la mitjana (àrea vermella). Font: XAC

Aquesta setmana, a banda del xiprer, també cal destacar el nivell mitjà de parietària, avellaner i freixe (2/4) i el baix (1/4), en el cas del pi i el pollancre, tot i que amb tendència d’anar augmentant els pròxims dies i setmanes.

El pol·len del xiprer, molt al·lergogen

El xiprer genera un tipus de pol·len molt al·lergogen. Es tracta, segons els experts, de la principal causa de processos al·lèrgics respiratoris a l’hivern.

Les persones al·lèrgiques a aquest tipus de pol·len experimenten símptomes que poden confondre’s amb un constipat comú: esternuts, congestió nasal i mucositat. També oculars i, en alguns casos més greus, asma bronquial.

El xiprer es troba en plena floració actualment a Barcelona

El xiprer

El xiprer pertany a la família de les cupressàcies, que inclou diversos gèneres i espècies, entre les quals hi ha el xiprer, arbre present a Barcelona i alguns punts de Catalunya de forma ornamental. De manera natural a Catalunya només trobem plantes del gènere “juniperus”, entre aquests el càdec i el ginebre.

El xiprer (“Cupressus semprevirens”) és un arbre que ha estat cultivat des de l’antiguitat a tota la regió mediterrània. Es tracta d’un arbre molt simbòlic. El fet ser ser alt, i sempre verd, feia que es cregués que ajudava les ànimes dels morts a elevar-se cap al cel. És per aquest motiu que el solem trobar als cementiris. També és un arbre que s’associa a l’hospitalitat, per això es plantava a l’entrada de les masies: un sol xiprer indicava que en aquella masia es donava beure als viatgers, dos que allà donaven menjar al viatger i al cavall, i tres, que el viatger es podia hostatjar uns dies i, fins i tot, li podien donar feina. Aquests, però, no són ni de bon tros els únics significats associats al xiprer.

Barcelona podem trobar xiprers a Montjuïc, dins de tot el recinte del cementiri, però també a diversos parcs i jardins urbans, tant públics com privats. És un arbre que se sol retallar per tal de fer tanques vegetals que delimitin espais i propietats. És un arbre freqüent a les comarques del litoral, el prelitoral i també cap a l’interior del país.

I el pol·len de plàtan?

El plàtan d’ombra  (“Platanus x acerifolia”) encara trigarà uns dies a florir i alliberar pol·len. Segons des dades de la XAC, el pic s’acostuma a produir estadísticament entre mitjans de març i principis d’abril.

Actualment, tot i trobar-nos a finals de febrer, els plàtans encara mostren fulles seques a la capçada a causa de la manca de fred, vent i pluja dels darrers mesos. Malgrat això, caldrà estar-ne força pendents ja que la temperatura especialment suau dels darrers mesos, i sobretot d’aquest febrer, podria fer avançar-ne la floració.

Evolució de la concentració de pol·len de plàtan el 2024 (línia blava) respecte a la mitjana (àrea vermella) Font: XAC