L’eterna primavera d’aquest hivern té encara corda per a uns dies més, però treu el nas un més que probable canvi de temps que ens arribarà a partir de dijous, amb l’arribada d’una massa d‘aire polar, que portarà més vent, fred i una nevada que podria ser important en alguns indrets dels Pirineus.
Primavera fins dijous
De moment, però, abans no arribi aquest canvi de temps, haurem de tornar a remar enmig d’un anticicló ferm que s’ha convertit en passatger habitual del nostre viatge per un hivern que enguany no haurà fet gairebé acte de presència.
L‘eterna primavera en què hem quedat instal·lats gairebé de forma continuada des del novembre es mantindrà durant el primer tram de la setmana, amb moltes màximes que, en el cas de Barcelona, sense arribar als 20 ºC, hi quedaran ben a prop.
Els 20 ºC es continuaran assolint gairebé sistemàticament fins dijous a bona part del prelitoral més proper: al Vallès, Penedès i nord del Baix Llobregat.
Arribarà una massa d’aire polar marítima
La situació sembla que pot canviar de manera clara a partir de dijous a la tarda. Una borrasca potentíssima, actualment situada al sud de Groenlàndia, avançarà lleugerament cap a l’est i començarà a enviar línies frontals a Europa.
Amb aquesta situació, s’obre la porta a una entrada d’aire fred d’origen polar marítima, que portarà un ambient clarament més fred del que tenim ara mateix a tot Catalunya sense excepció. Si bé sembla clar el retorn de l’hivern, també és cert que no serà cap gran fredorada en cap cas.
Fred habitual per a aquestes dates o amb temperatures lleugerament per sota de la mitjana. Un petit gran triomf després d’un mes sense tastar l’hivern.
Neu als Pirineus, poca pluja a la resta
Si bé el fred d’hivern sembla més o menys garantit, tot sembla indicar que continuarem suspenent l’examen de la pluja general i abundant.
Es tractarà d’una altra situació atlàntica que tornarà a deixar quantitats molt abundants al litoral cantàbric i Galícia, però que en el millor dels casos aspira a tocar els Pirineus i deixar una mica de pluja a la resta del territori estrictament quan creuin els fronts associats a la gran borrasca que quedarà instal·lada entre Islàndia i el Regne Unit.
Així, entre divendres i el cap de setmana s’obre la porta a una possible nevada important al vessant nord dels Pirineus, tot i que encara amb molts matisos pendents, en funció de si entra més de nord-oest (més neu i a més zones) o més d’oest (més concentrat a la Vall d’Aran i zones properes).
En tot cas, sembla clar un canvi de vestimenta als Pirineus, on canviarem el marró pel blanc, més probablement al vessant nord. El vessant sud, molt menys exposat al nord-oest i ponent en podria quedar bastant més al marge. De tota manera, encara molta incertesa.
El vent, el possible gran protagonista a la resta del territori
Amb aquesta situació, el fenomen meteorològic més probable ara mateix (independentment de la neu del vessant nord dels Pirineus) serà el vent.
Tot i que encara falten molts dies, la disposició dels centres d’acció fan pensar en un final de setmana amb vent fort a moltes comarques, sobretot del centre i sud de Catalunya però també de l’Empordà.
Massa dies encara per saber-ne els ets i uts d’aquest canvi de temps, però més encaminat cap a vent i fred que no pas, malauradament, a pluja i neu.
No és el canvi que necessitem
Tot i que la tornada del fred hivernal serà ben celebrat per la natura i per part de la població, el cert és que no és el canvi de temps que ara mateix ens convindria més.
Amb la porta de l’Atlàntic oberta, es tanca la possibilitat de grans pluges a la Catalunya més assedegada ara mateix, que comprèn especialment les comarques de Girona, Barcelona i costa tarragonina.
Alguns models intenten dibuixar una finestra d’oportunitat per a la setmana vinent, però queda molt lluny com per poder parlar ni tant sols d’una tendència ferma.
De moment, primavera abans que torni la normalitat. Vindrà fred, que no és poc. I, possiblement, vent; en aquest cas, bastant.