caiguda-fulles-arbres-platan-febrer-2023
Fulles de plàtan al carrer de Sancho Dàvila, al Poblenou

La mica de pluja de les darreres hores ha acumulat registres molt modestos a Barcelona, d’entre un i cinc litres per metre quadrat. La precipitació ha anat acompanyada de ratxes de vent d’entre 30 i 50 km/h a Barcelona. Tot plegat ha estat suficient per fer caure una part de les fulles dels plataners, les quals encara es mantenen seques damunt les capçades, tot i trobar-nos gairebé a mitjans de febrer.

L’estampa de carrers plens de fulles a Barcelona recordava aquest divendres més un dia de finals de novembre, o de principis de desembre, que no pas del cor de l’hivern.

Els plataners, ben despistats

El plàtan d’ombra perd les fulles a finals de novembre a l’interior i els Pirineus, però pot mantenir les fulles seques damunt les branques durant les primeres setmanes de l’any al litoral. A Barcelona no se n’observen branques totalment nues, alguns anys, fins a mitjans d’hivern.

Plàtans d’ombra al carrer de Sancho de Ávila el 9 de febrer del 2024

Enguany, però, l’estampa és certament inusual. Som gairebé a mitjans de febrer i encara veiem moltes fulles seques damunt les capçades. Fins i tot, en exemplars puntuals, s’observen algunes fulles amb restes de clorofil·la, és a dir, amb tonalitats verdoses.

Un hivern sense gens de fred

Que el plàtan conservi les fulles seques a la capçada en aquesta època de l’any pot explicar-se en part per la manca d’episodis de vent fort i pluja al llarg dels darrers mesos i per la sequera acumulada (el plàtans han patit la manca d’aigua els darrers tres anys), però sobretot per l’anomalia de temperatura de la tardor i l’hivern.

El novembre va ser el segon més càlid registrat a l’Observatori Fabra de Barcelona, amb una anomalia de +2,6 ºC; el desembre va ser el tercer més càlid, amb una anomalia de +2,6 ºC, i el gener del 2024 va ser de rècord per càlid, amb una anomalia superior als +2 ºC. El febrer, de moment, ja ens ha deixat diverses màximes de més de 20 ºC i la temperatura màxima més elevada mai mesurada a l’Observatori Fabra, 23,5 ºC el dia 4.

La sortida de les fulles també podria veure’s alterada a causa de la manca de fred

La sortida de les fulles del plataner acostuma a produir-se estadísticament a mitjans de març a Barcelona. La data de sortida de les fulles és variable en funció dels anys.

Toni Barrera és observador fenològic i fa seguiment del moment de la sortida de les fulles del plàtan d’ombra al barri de Sants de Barcelona, entre altres espècies. L’any en el qual les fulles han sortit més tard fins ara ha estat el 2023, que ho va fer un dia més tard que el 2018.

  • 2018: 23 de març
  • 2019: 13 de març
  • 2020: 2 de març
  • 2021: 8 de març
  • 2022: 4 de març
  • 2023: 24 de març

La suavitat tèrmica del present 2024 fa témer que el plàtan d’ombra tregui fulles abans d’hora.