Les més de 40 instal·lacions del Llum BCN 2024 s’apaguen aquest diumenge a les 23 h. Ha estat l’edició més internacional d’un festival que ja s’ha consolidat com a plataforma de la cultura digital feta a Barcelona. En espera de les xifres de visitants de l’última jornada, el certamen ha atret al voltant de 240.000 persones, una xifra que supera amb escreix la de la darrera edició.
El festival Llum ja té guanyadors. Els premis Talent Jove han distingit alguns dels treballs de les 17 escoles de disseny, il·luminació i arquitectura que han participat en l’edició 2024. Durant els tres dies de programació, la plaça de les Glòries s’ha convertit en epicentre de les arts digitals, amb instal·lacions d’artistes consagrats i emergents.
Els projectes premiats al Llum BCN
Pel que fa a les propostes dels estudiants una de les més votades ha estat ‘S’accepten ofrenes, cants i pregàries’, que ha obtingut el premi en la categoria Context. Una peça d’un grup d’alumnes de l’Institut del Teatre que posa en evidència la condició del Poblenou com a punt de trobada entre el passat industrial i el present modernitzant que amenaça d’esborrar-ne la identitat. El grup d’alumnes de l’escola responsable de la peça està integrat per Allegra Abril, Hannah Blisky, Montse Escolano, Sara Farré, Gina Moliné, Marcel Puigví, Zoe Serrano i Maria Ubach, sota la tutoria de Marc Salicrú.
En la categoria Ciutat el premi ha estat per a l’ESDAPC (Campus Deià), amb ‘Llum verda!’, i les seves teles recreant la natura. Una reflexió sobre la notable pèrdua de biodiversitat a la ciutat, i una reivindicació a promoure la recuperació de la natura.
En la categoria d’Atmosfera, el premi ha estat per al Master Lighting Design de la UPC per ‘Desiderium’, una instal·lació atmosfèrica i multisensorial, tribut als orígens pantanosos del barri del Poblenou i crit d’alerta a l’alteració dels ecosistemes naturals causats per la intervenció humana.
La UIC (Universitat Internacional de Catalunya) ha obtingut una menció especial a l’execució per Loop, una instal·lació que propugna la necessitat de reforçar els vincles entre natura i arquitectura, preservant i integrant la natura en els projectes arquitectònics.
En el marc de Llum BCN 2024 s’ha concedit també el premi Yamaha al talent jove creatiu atorgat a un grup d’estudiants de cinquè any d’Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya(UIC) per la instal·lació ‘Electric Routes’ a l’espai Yamaha Light Meeting Point de la plaça de Santiago Pey, per oferir punts de vista diversos entorn la connectivitat i la llibertat de la mobilitat.
El jurat dels premis ha estat integrat per Maria Buhigas, arquitecta en cap de l’Ajuntament de Barcelona; Maria Lladó, directora de l’àrea de creació de l’Institut Ramon Llull; Parker Heyl, artista participant a Llum BCN 24 i Laia Torrents, de Cabosanroque, participant al Llum BCN 22.