El barri del Raval disposa des d’aquest dijous d’un nou equipament cultural per al barri, la Sala Milaway. Fins ara, era un espai utilitzat únicament per als alumnes d’ESO i de batxillerat escènic de l‘Institut Milà i Fontanals i altres centres educatius propers.
Amb l’arribada de la tardor inicia la seva ruta de programació fora de l’horari lectiu d’espectacles gratuïts per al veïnat. I a mitjà termini, segons Mayte Luque, directora del Centre Cívic Drassanes i Casal de Barri del Raval, l’espai “serà també una sala d’ús comunitari per a les entitats del barri“.
Un teatre gratuït per al veïnat
La Sala Milaway representa, segons Luque, “un nou espai per a l’oferta cultural del barri. Serà una manera d’accedir de manera gratuïta a espectacles de diferents disciplines“.
De fet, la sala, amb un aforament per a 170 persones, entra a formar part del circuit de la programació de Barcelona Districte Cultural, un projecte de l’Institut de Cultura de Barcelona amb oferta d’espectacles gratuïts que s’ofereixen a equipaments públics. En aquest cas, per a la Sala Milaway, ubicada a l’Institut Milà i Fontanals, ja hi ha programades actuacions de flamenc avantguardista de Los Aurora i de la dansa experimental del ballarí Pol Jiménez. Més endavant, explica Luque, “la Milaway estarà oberta a propostes escèniques d’entitats i associacions del barri a través de la tasca de dinamització comunitària que es gestionarà des del Centre Cívic Drassanes, el Casal de Barri del Raval i el propi institut”.
Adequació de l’espai amb millores estructurals
El Pla de barris quan va incloure aquest espai com a sala de cultura i educació va fer un seguit de millores a l’espai per optimitzar-ne l’ús i el rendiment.
Així es van fer millores en l’aspecte tècnic i audiovisual amb la finalitat de poder programar espectacles culturals de qualitat. També es va pintar i es va remodelar l’escenari amb accessos adaptats i es van incloure millores en la part de so, llum i climatització. El nom de la sala, segons explica Júlia Michilot, directora de l’Institut Milà i Fontanals, va sorgir d’una votació entre l’alumnat i el professorat. “El que més vots va aconseguir va ser Milaway perquè fa referència al nom del centre i a Broadway, i com aquí tenim batxillerat artístic, casava bé”.
Sis sales de cultura i educació
A Barcelona, a més de la Sala Milaway, hi ha cinc sales de cultura i educació: Sala Maremar a l’Escola Bàrkeno (Sants-Montjuïc), Sala la Pau a l’Escola la Pau (Sant Martí), Sala Carlos Díaz a l’Institut Besòs (Sant Martí), Sala 3Ulls a l’Institut Escola Trinitat Nova (Nou Barris) i Turosala de Roquetes a l’Institut Escola Turó de Roquetes (Nou Barris).
La Milaway, doncs, és la nova incorporació a les sales de cultura i educació del programa Caixa d’eines del Pla de barris. Aquestes sales permeten que les escoles puguin desenvolupar les seves activitats artístiques i educatives però, al mateix temps, possibilita que es puguin fer programacions culturals gratuïtes obertes als veïns del barri.