Els Mossos d’Esquadra han incorporat un dron d’ala fixa —aeronau no tripulada—que estarà destinat a la lluita contra el narcotràfic, el crim organitzat i el terrorisme. L’estrena de l’aparell permetrà potenciar el patrullatge aeri en zones marítimes per incrementar la lluita contra organitzacions criminals vinculades amb el narcotràfic i detectar plantacions de marihuana en zones d’accés difícil.

“Operacions en indrets on abans no es podia arribar”

En la presentació del dron, el conseller de l’Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que els aparells “permeten fer operacions en indrets on abans no es podia arribar, sobretot en la lluita contra el narcotràfic, “i ens dona una dimensió de territorialització”.

Millora en la recerca de persones a la muntanya

El dron permetrà millorar les tasques de recerca de persones a la muntanya. A més, patrullarà preventivament les línies de l’AVE on es produeixen furts i robatoris de coure. Els avançats sistemes de càmera i enllaç de dades que té permeten la transmissió de dades en temps real, fet que proporcionarà informació als equips policials de terra per actuar.

Amb l’adquisició d’aquest aparell, els Mossos d’Esquadra es converteixen en la primera policia del sud d’Europa a incorporar-ne un d’ala fixa, que té més autonomia, velocitat i distància de vol, i que incorpora intel·ligència artificial (IA) per facilitar-ne el pilotatge i control, així com la gestió de les imatges. Té un cost de 263.300 €.

24 drons nous

A banda, s’incorporen 24 drons més, que serviran per arribar a indrets on no podien arribar. Segons el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, amb l’arribada d’aquests aparells es “guanyarà capacitat d’intervenció, de seguiment i patrullatge per prendre decisions amb més informació”.

Elena ha destacat que “la combinació d’una millora en la capacitat tècnica i tecnològica i la territorialització permetrà que aquests mitjans estiguin disponibles per tot el territori al servei del conjunt del país”.

Sallent assegura que tenim una “policia de l’aire que vigila”

El comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, ha assegurat: “Volem també una policia integral, una policia que presta servei a la totalitat del territori de Catalunya i que s’avança a les diferents problemàtiques, les diferents necessitats de seguretat que podem tenir”. En aquesta línia, el comissari en cap s’ha referit a la U-Space, que és “la utilització de l’espai pròxim a terra on els drons desenvolupen la seva activitat quotidiana i permeten tenir una policia de l’aire que vigila, que té capacitat d’actuar a l’aire de Catalunya”.