Barcelona va patir 3.661 robatoris amb força a establiments el 2019, un 20,5 % més que l’any anterior, segons un estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona. Ara bé, aquests delictes han crescut un 80,7 % entre el 2016 i el 2019 a la ciutat. Tot i això, representen l’1,8 % del total de fets penals que s’hi han comès.
Els robatoris amb força a comerços a la ciutat suposen la meitat dels que es van cometre a la província de Barcelona, que es converteix en la província de l’Estat amb més robatoris d’aquest tipus, una situació que no es donava des del 2016.
Les dades les recull l’informe de la Cambra Observatori de la Seguretat al Comerç i Turisme 2020, que té per objectiu avaluar periòdicament l’impacte de la inseguretat als establiments comercials i al turisme, i que recull xifres dels Mossos d’Esquadra, del Ministeri de l’Interior i de l’Ajuntament de Barcelona.
Els delictes contra turistes, a locals d’oci i a Ciutat Vella
Segons l’informe, la ciutat de Barcelona va concentrar el 70 % dels fets il·lícits contra turistes a tot Catalunya el 2019, amb un total de 31.375, segons les dades recollides per la Cambra de Comerç. La gran majoria dels delictes van ser furts (81,3 %), mentre que la violència o intimidació es va fer servir en 6,3 % dels casos. Les víctimes van ser, per nacionalitats, francesa (10 %), italiana (9 %) i del Regne Unit i Alemanya (7 % totes dues).
Un de cada quatre delictes contra turistes es van produir a establiments comercials. D’aquests, el 59 % va ser en un locals d’oci, un 22 % a comerços en general i un 16 % a l’hotel o establiment d’allotjament. Per districtes, la gran majoria es van produir a les zones més concorregudes i turístiques de la ciutat, Ciutat Vella (44 %) i l’Eixample (38 %).
Més policia i seguretat publicoprivada
La Cambra ha aprofitat aquestes xifres per reclamar més presència policial a les zones més turístiques, on assegura que és el propi sector comercial i turístic el que ha de vetllar per la seguretat dels clients. Demana establir sistemes mixtes de seguretat publicoprivada en zones comercials concretes, i afegeix que la presència policial és ara més necessària que mai per l’augment de locals buits i el risc d’inseguretat amb la crisi de la covid-19.