La delinqüència ha crescut a Barcelona un 13,7 % durant el primer semestre de l’any en relació amb el mateix període de l’any anterior. Aquesta és una de les dades que s’han donat a conèixer aquest dijous durant la Junta Local de Seguretat, en què han estat presents l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i representants dels diferents cossos de seguretat. Els delictes que més han crescut són aquells contra el patrimoni, com robatoris i furts, que han pujat un 15 %, seguit dels delictes contra les persones —amb un increment de l’11,5 %— i dels delictes contra la salut pública (sobretot relacionats amb droga), que creixen un 11, 2 %. Tot i això, els delictes han baixat un 10,4% en comparació amb el mateix període del 2019, just abans de la pandèmia.
Amb aquestes dades a la mà Albert Batlle, tinent d’alcaldia de Prevenció i Seguretat, ha valorat que més enllà de la intervenció dels cossos policials calen també eines legals: “Falten instruments legals que facin que la pena pugui tenir un caràcter dissuasiu“. Ha assegurat que els canvis legals que es van fer en l’àmbit de la multireincidència ja han començat a tenir efectes però que cal fer-ne també en d’altres aspectes i que un cop es constitueixi el Congrés dels Diputats treballaran perquè es puguin fer aquests canvis.
La meitat dels delictes a Barcelona són furts
D’entre els delictes contra el patrimoni cal destacar-ne els furts, que actualment representen gairebé la meitat de tots els delictes que es produeixen a la ciutat. La gran majoria, el 72,5 %, tenen lloc al carrer o dins d’establiments comercials i la resta es produeixen al transport públic. També la majoria dels robatoris amb violència o intimidació es produeixen al carrer, concretament, el 83,5 %.
Molts d’aquests robatoris amb violència i intimidació són de rellotges de luxe. És un fenomen creixent i, de fet, per aquest motiu durant el primer semestre s’han fet 127 detencions. La policia també ha donat xifres sobre els delinqüents multireincidents: durant el primer semestre se n’han detectat 315 i els cinc més actius se’ls ha detingut en aquest temps 112 vegades. Entre tots cinc acumulen 203 antecedents.
El 90 % de les estafes es produeixen per internet
Una altra modalitat creixent de delictes contra el patrimoni són les estafes, que representen el 15 % dels delictes que passen a Barcelona, i la gran majoria —el 90 %— es produeixen per internet. Per fer-hi front, els Mossos d’Esquadra han creat la nova Regió Virtual, que ja s’ha començat a desplegar.
Les violències sexuals també creixen
Les agressions sexuals i la violència de gènere i domèstica també han incrementat durant el primer semestre de l’any. De fet, els delictes contra les persones en conjunt han crescut un 11,5 %. En aquest sentit la Guàrdia Urbana va posar en marxa al març el Servei d’Atenció a la Víctima a Nou Barris i properament se n’obrirà un altre a Ciutat Vella.
Barcelona tindrà 220 agents dels Mossos d’Esquadra més a finals d’agost
El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, també ha fet oficial, durant la Junta Local de Seguretat, que a finals d’agost Barcelona tindrà 220 agents més dels Mossos d’Esquadra. Són agents que aquest mes acabaran el curs de formació bàsica a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.