L’Ajuntament de Barcelona ha accelerat el procés per iniciar les obres de millora de la xarxa freàtica i, així, aconseguir 200 milions de litres d’aigua freàtica més per a usos municipals. L’alcalde, Jaume Collboni, ha signat un decret d’alcaldia (tramitat per la via d’emergència) que permetrà a l’Ajuntament desemborsar 14,4 milions d’euros ja assignats, però 10 mesos abans del que estava previst inicialment. La decisió coincideix de ple amb l’entrada de Barcelona, i de 238 municipis més, en la fase d’emergència per sequera. “L’Ajuntament fa un esforç per salvar el màxim de verd urbà a parcs, jardins i zones verdes de la ciutat“, ha afirmat Collboni.
Regar tot l’Eixample amb aigua del subsol
Les obres per millorar la xarxa d’aigua freàtica està previst que acabin el 2025 i es faran en set entorns diferents de la ciutat. La més ambiciosa és la que s’executarà al voltant del carrer del Consell de Cent: aquí es desemborsaran 4 M € per unir el dipòsit de freàtica de la plaça de les Glòries amb el que hi ha al Parc de Joan Miró, a través de l’eix verd del Consell de Cent.
L’aigua freàtica que es recuperi en aquest àmbit es farà servir per regar tot l’Eixample, un districte que fins ara pràcticament no té accés a la freàtica. “Regar amb aigua no potable ens dona capacitat de supervivència”, ha explicat l’alcalde. Collboni ha remarcat l’esforç d’invertir 14,4 milions en tan poc temps: “En els últims 20 anys s’han invertit 20 milions d’euros per obtenir aigua freàtica”.
També es faran actuacions al sistema freàtic de l’entorn de Montjuïc, al de Can Batlló, al d’Alfons el Magnànim, al de Palau Reial i també s’invertirà més d’1 M € en la cloració de l’aigua freàtica a tots aquests punts per garantir-ne la qualitat necessària. En cap cas, però, l’Ajuntament de Barcelona convertirà l’aigua freàtica en aigua potable per a consum humà. “No es pot potabilitzar, aquesta aigua no pot tenir aquest ús i a més tampoc no ens correspon a nosaltres com a administració aquesta funció”, ha assegurat Collboni.
Sense constància oficial sobre l’arribada de vaixells
“L’aigua de l’aixeta competeix a les altres administracions”, ha insistit després de recordar que aquest dilluns té prevista una reunió amb la vicepresidenta Teresa Ribera i el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort. Una trobada en què també es podria parlar de la possibilitat de portar vaixells amb aigua potable des de Sagunt: “Sobre això en no tenim constància oficial, només les informacions publicades als mitjans de comunicació”, ha assegurat Collboni.
A què es destinaran els 200 M de litres addicionals?
L’aigua que s’aconseguirà gràcies a la inversió accelerada de l’Ajuntament serà l’equivalent a 0,2 hm³ (o, el que és el mateix, 200 milions de litres). Això suposarà incrementar un 20 % la dotació d’aigua freàtica actual de la ciutat, que és d’1,1 hm³ litres (1.100 milions de litres d’aigua). Tota serà aigua freàtica que es filtrarà cap al subsol i que el consistori l’aprofitarà per a usos municipals: neteja i reg de l’arbrat de la ciutat. Aquest és l’únic tipus d’aigua que, en la fase de sequera actual, es pot fer servir tant per netejar els carrers com per hidratar el verd urbà.