Barcelona és una de les ciutats espanyoles més cares per practicar esport. A la ciutat, la quota per anar a un poliesportiu municipal arriba gairebé als 50 euros i, en canvi, a Badajoz se’n paguen uns cinc. És a dir, és gairebé 10 vegades més car a Barcelona. Aquesta és una de les conclusions d’un estudi de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) que compara els preus de la pràctica de quatre activitats esportives —musculació, pilates, piscina i pàdel— a instal·lacions esportives municipals de 28 ciutats espanyoles.
Per a l’estudi, els investigadors han seleccionat la tarifa regular més barata entre les opcions disponibles a la majoria de ciutats. L’única excepció és Barcelona, on hi ha moltes diferències de preu segons la instal·lació i, per això, els investigadors han triat un tarifa que representa el preu mitjà, ni la més cara ni la més econòmica.
Grans diferències entre tarifes
L’anàlisi de l’OCU constata que hi ha grans diferències de preu. El cost mitjà d’anar dos cops a la setmana a les sales de musculació és de 24 euros al mes en el conjunt de les ciutats analitzades, però on és més barat és a Badajoz (5,28) i Segovia (5,60).
A l’altre extrem hi ha Barcelona, on el cost és de 49,45 euros al poliesportiu l’Estació del Nord, tot i que es tracta d’un abonament mensual amb accés il·limitat. Altres ciutats amb una tarifa similar són Palma (49 euros), Bilbao (39,60) i Burgos (38,40).
Pel que fa a la pràctica de pilates, Badajoz torna a ser la ciutat més econòmica i es poden fer dues classes a la setmana per 10 euros. Barcelona també torna a tenir l’opció més cara: 51,99 euros per una classe a la setmana al poliesportiu Joan Miró.
La natació és una de les activitats més econòmiques, però també hi ha enormes diferències de preu. A la Corunya, Logronyo i Santa Cruz de Tenerife el preu està per sota dels 10 euros; en canvi, a Madrid i Barcelona pot costar fins a 40 euros.
Per acabar, jugar a pàdel tampoc no costa el mateix a tot arreu. Mentre que el lloguer d’una pista a la Corunya i Oviedo és d’uns tres euros, a Barcelona costa 25,44 euros sense abonament i a Valladolid, 13,50 euros.
Uns preus més accessibles
L’OCU recorda que l’Organització Mundial de la Salut recomana practicar com a mínim 150 minuts d’activitat física a la setmana i que no tothom ho té igual de fàcil pel que fa al preu. Per això, demana que es promogui l’ús dels poliesportius municipals amb tarifes més accessibles.