Els clubs esportius i els gimnasos fa uns dies que han començat a adaptar-se a les restriccions d’aigua de la fase 1 de la sequera. I això implica, o bé fer servir aigua regenerada, o bé aigua freàtica.
El Club Natació Sant Andreu (CN Sant Andreu) començarà per regar les pistes de tenis de terra batuda amb aigua procedent del subsol per evitar que s’hi aixequi pols quan es practiqui aquest esport i, alhora, per garantir la conservació de la superfície.
Lloguer d’un dipòsit
L’entitat ha llogat un dipòsit que emmagatzema 10 metres cúbics d’aigua freàtica que, segons els primers càlculs, “haurem d’anar reomplint cada 10 dies, aproximadament”, concreta la gerent del CN Sant Andreu, Helena Pérez. Segons ha explicat a betevé, la factura mensual d’aquesta aigua serà d’uns 1.500 euros, “entre el lloguer del dipòsit, la compra i el transport de l’aigua” des del punt de captació.
Reciclar un projecte de la sequera del 2008
El CN Sant Andreu, però, ha avançat que aquesta mesura serà temporal. De cara a la primavera —a tot estirar a principis d’estiu— volen recuperar un projecte que van impulsar durant la darrera sequera, la del 2008.
Llavors, van construir un dipòsit amb l’objectiu d’emmagatzemar i d’aprofitar l’aigua resultant del filtratge de l’aigua de la piscina principal —olímpica, de 50 metres de llargària— per regar les pistes de tenis de terra batuda. Un projecte que va quedar aturat quan estava al 70 % d’execució perquè, entre d’altres, durant la primavera i la tardor d’aquell 2008 la pluviometria va recuperar els embassaments.
Amb tot, Helena Pérez destaca que “en aquell moment depeníem molt del clor per la piscina principal, però ara ja no en fem servir tant”, així que l’aigua resultant del filtratge —per regar les pistes de tenis— “serà ara menys clorada que abans i no suposarà cap afectació per als usuaris”.
Un dipòsit de 90 metres cúbics
El dipòsit es troba sota de la piscina principal, a la sala de màquines. Allà, queda per resoldre la connexió que ha d’unir els filtres de la piscina amb la cisterna construïda el 2008, que té una capacitat de 90 metres cúbics.
Això és nou vegades més que el dipòsit que han llogat aquests dies, i permetrà tenir una autonomia indefinida, perquè la nova cisterna s’anirà omplint amb aigua resultant del filtratge de la piscina cada cop que es netegi l’aigua.
A banda de la canonada de la connexió, entre filtres i el dipòsit, quedarà per col·locar a la cisterna dues bombes: una per garantir la recirculació dins del tanc —i garantir que l’aigua no es faci malbé— i una altra per extreure l’aigua cap a la superfície i usar-la a les pistes de tenis. Una operació que el club calcula que costarà més de 50.000 euros.